Inspekcije vraćaju pod okrilje ministarstava

Inspekcije vraćaju pod okrilje ministarstava

Vlada Crne Gore odlučila je da krene u reformu inspekcijskog nadzora i da taj sistem decentralizuju što će, kako navode, omogućiti efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije, a takođe i transparentniju političku odgovornost resornog ministra za stanje u određenim oblastima.

Ipak prije prelaska sa sadašnjeg centralizovanog na decentralizovani model, kako se navodi, potrebno je sprovesti hitne izmjene svih zakona u dijelu odredbi koje se odnose na inspekcijski nadzor. Sve to se navodi u Informaciji o stanju u oblasti vršenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori, koju je Vlada danas usvojila.

U dokumentu se podsjeća da je Vlada Crne Gore 2012. godine osnovala Upravu za inspekcijske poslove koja je u svom sastavu imala 26 inspekcija.

“Nakon desetogodišnjeg praćenja implementacije centralizovanog sistema, uočeno je da ovaj model otežava ostvarivanje odgovornosti, jer je teško očekivati da će Vlada kao cjelina ili premijer ili jedan ministar (u slučaju da je ujedinjeni inspekcijski organ odgovoran jednom ministru) moći u punoj mjeri da usmjeravaju i nadziru djelovanje Inspekcija”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi da oba modela organizacije inspekcija (centralizovani i decentralizovani) imaju svoje prednosti i slabosti.

Dok centralizovani model može da unaprijedi koordinaciju i omogući uštedu u resursima, decentralizovani model jača povezanost između ministarstva nadležnog za određenu oblast i inspekcije koja vrši nadzor u toj oblasti.

“Povezanost između kreiranja politike i zakonodavstva (normativne funkcije) sa jedne strane i izvršavanja zakona sa druge strane veoma je značajna. Inspekcija treba da obezbijediti resornom ministarstvu povratne informacije o implementaciji propisa u praksi i koji su praktični problemi u sprovođenju zakona”, navodi se u dokumentu.

Pored toga kako stoji u informaciji centralizacija inspekcija u našem sistemu trebalo je da omogući uspostavljanje novih metoda rada i funkcionisanja koji za rezultat imaju brže postupanje po inicijativama građana, standardizovanje procedura, jedinstvenu primjenu zakona i kaznene politike, kvalitetnije izvještavanje prije svega o rezultatima i efektima u odnosu na zacrtane strateške ciljeve.

“Imajući u vidu gore navedno i definisane nedostatke centralizovanog modela javila se potreba za reformom postojećeg modela i uspostavljanje novog modela, tj. decentralizovanog modela koji će omogućiti efikasnije ostvarivanje odgovornosti inspekcije, a takođe i transparentnije ostvarivanje političke odgovornosti resornog ministra za stanje u jednoj oblasti”, stoju u dokumentu.

Kako se napominje prije uvođenja decentralizovanog modela neophodno je sprovesti hitne izmjene svih zakona u dijelu odredbi koje se odnose na inspekcijski nadzor.

“Uvođenje decentralizovanog modela usloviće uspostavljanje koordinacionog tijela, odnosno koordinacione komisije koja će predstavljati institucionalni mehanizam koji pomaže da se ostvare planirani ciljevi reforme inspekcijskog nadzora, obezbeđivanja bolje zaštite javnog interesa, unapređenja poslovnog okruženja i unapređenja profesije inspektora, uz smanjenje administrativnih troškova i povećanje pravne sigurnosti”, stoji u Informaciji.

Zadatak ove Komisije će biti, kako se pojašnjava, usklađivanje i koordinacija rada inspekcija i unapređenje djelotvornosti inspekcijskog nadzora putem usklađivanja planova inspekcijskog nadzora i programa obuka, unapređenja razmene informacija i stručnih i etičkih standarda profesije inspektora, monitoringa i evaluacije inspekcija i inspekcijskog nadzora.

“Opšta ocjena je da i pored decenijskog napora da se profiliše u jedinstveni inspekcijski organ, koji u saradnji sa ministarstvima, drugim organima i asocijacijama doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju Crne Gore, ograničeni efekti i prisutan trend izuzimanja inspekcija iz Uprave dovodi u pitanje svrsishodnost postojećeg sistema inspekcijskog nadzora”, zaključuje se u informaciji koju je Vlada usvojila.

 

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.