Radulović: Odović izdao usmeni nalog za rušenje zgrade, pogrešno tumači zakon

Radulović: Odović izdao usmeni nalog za rušenje zgrade, pogrešno tumači zakon

Pravna zastupnica dijela vlasnika stanova zgrade Lamela C na Zabjelu Sanja Radulović saopštila je da je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović izdao usmeni nalog za rušenje tog objekta, te da je on najveći krivac za trenutno stanje jer pogrešno tumači zakon.

Radulović je za TV E rekla da je današnja akcija, od policijske zabrane stanarima da priđu zgradi do rušenja potkrovlja, protivustavna i protivzakonita.

Ona je ponovila da građevinski inspektor nije posjedovao rješenje o izvršenju koje je dužan da ima shodno Zakonu o upravnom postupku.

“Na naše insistiranje da nam se pokaže elaborat o rušenju i nalog na osnovu koga policija ulazi u stanove koji pripadaju trećim licima, odnosno nisu u svojini investitora, već fizičkih i pravnih lica, dobili smo objašnjenje da je njima izdat usmeni nalog. Od strane građevinskog inspektora smo dobili objašnjenje da on nije dužan da posjeduje rješenje o izvršenju, već da je dobio usmeni nalog od svog nadređenog, a to je u ovom slučaju resorni ministar Janko Odović”, saopštila je Radulović.

Usmeni nalog, kako je rekla, nije ekvivalentan rješenju o izvršenju i napominje da svaka radnja građevinskog inspektora, preduzeća Zaštita prostora Crne Gore i policije “apsolutno nije bila u skladu sa zakonom”.

“Najodgovorniji za trenutno stanje je resorni ministar jer pogrešno tumači zakon. Ovo je nešto što je on prouzrokovao, a posljedice ćemo trpjeti svi mi, naročito vlasnici stanovi, a i svaki građani Crne Gore jer će država morati da nadoknadi kako mateirjlanu, tako i nematerijalnu štetu koja je danas pričinjena. Resorni ministar pogrešno tumači zakon jer smatra da svaki objekat koji nema građevinsku dozvolu mora biti srušen. To apsolutno nije tačno i nije u skladu sa zakonom. Svakom građaninu je poznato da zakon prepoznaje i dozvoljava postupak legalizacije koji se sprovodi u skladu sa zakonom kad se ispune određene pretpostavke. Dakle, objekat za koji je u listu nepokretno upisano da nema građevinsku dozvolu može biti u pravnom prometu, odnosno predmet kupoprodajnog ugovora. Ovdje ministar propušta da objasni zašto rješenje o rušenju 2019. godine nije upisano u list nepokretnosti. Samo ona zabilježba koja je upisana u list nepokretnosti je javna i proozvodi određeno pravno dejstvo”, pojasnila je Radulović.

Podsjećamo, rušenje Lamele C, jedne od tri zgrade u naselju Zabjelo, koje je gradila firma “PS Gradnja”, počelo je jutros, iako se u prizemlju od 4:30 sati nalazilo oko 15 vlasnika stanova.

Radulović je kazala da blizu 20 stanara i dalje boravi u zgradi i da odustaje od borbe.

Njihovi pravni zastupnici najavili su danas krivične prijave za svaki postupak koji je pokrenut bez naloga i suprotno zakonskim propisima.

 

Izvor:TV E

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.