Uhapšeni predsjednik Suda BiH i i bivši direktor državne obavještajne agencije
ilustracija

Uhapšeni predsjednik Suda BiH i i bivši direktor državne obavještajne agencije

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) uhapsila je predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH.

"Po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e BiH, u popodnevnim satima 18. decembra, lišili su slobode Ranka Debeveca, predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora OSA-e BiH. Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su dodali da "u interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija".

Ranko Debevec ponovo je 18. januara 2023. izabran za predsjednika Suda BiH i bio jedini kandidat za tu poziciju na kojoj je od 2016. godine.

U avgustu prošle godine Debevecu je disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, tijela nadležnog za imenovanja i sankcionisanje svih sudija i tužilaca, izrekla mjeru javne opomene.

Prijavljen je da je "namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Takođe, prijavljen je i za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

Radilo se o, kako je navedeno, neprimjerenom kontaktu sa osobom protiv koje se vodi postupak pred Sudom BiH, te o upućivanju komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljkom u jednom postupku.

U disciplinskoj prijavi navedeno je i namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, stavljen je 15. marta 2023. na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

SAD je 11. decembra ove godine proširio sankcije protiv Mehmedagića, te je na listu dodao i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

U obrazloženju se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman "Osmica" Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Takođe, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

 

 

Izvor: RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.