Kurti: Kosovo treba što prije da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU

Kurti: Kosovo treba što prije da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU

Tačno godinu dana od predaje zahtjeva za učlanjenje Kosova u Evropsku uniju, kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da Kosovo treba što prije da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ocjenjujući otvaranje pregovora za članstvo Ukrajine i Moldavije u EU istorijskim, Kurti je rekao da je učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana put da se obezbijedi mir na kontinentu.

„Kao jednoj od najdemokratskijih i pro-EU država u regionu, Kosovu treba bez odlaganja dati status kandidata“, napisao je Kurti na platformi X.

Kurti je Češkoj, zemlji koja je tada predsjedavala EU, 15. decembra 2022. godine podnio zahtjev Kosova za članstvo u EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.