Foto: RTCG

Analitičari poručili

"Još ima za Vladu koja će imati široku podršku, Spajić na potezu"

Uprkos tome što je od dana kada je mandatar Milojko Spajić dobio mandat da formira novu vladu prošlo preko 20 dana, još se ne nazire dogovor, niti se zna pouzdano ko će biti konstituenti buduće vlade i vladajuće koalicije. U međuvremenu počeli su protesti pod sloganom "Odbrana izborne volje" zbog toga što je mandatar odbio da u vladu pozove koaliciju ZBCG. Uz to, evidentne su i tenzije unutar Evrope sad. Bilježimo ocjene analitičara.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta dao je mandat Spajiću da formira novu, 44. vladu.

Politikolog Vladimir Dobrosavljević kazao je za Portal RTCG da čim je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović bio prinuđen da se drugi put obrati javnosti, u roku manjem od 72 sata, očito je da su pregovori o formiranju nove vlade zapali u slijepu ulicu.

"Poruke koje je uputio tom prilike su jasne i nedvosmislene, potpuno u pravcu principa i stavova kakvih se držao prilikom formiranja vlasti u Podgorici ili dok je obezbjeđivao sebi podršku za pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora. Njegov stav je potpuno logičan i racionalan, okupiti sve snage koje su bile tada na istoj strani, kao i nakon parlamentarnih izbora iz avgusta 2020., i obezbijediti dominantan i stabilan reformski potencija u parlamentu i budućoj izvršoj vlasti", rekao je Dobrosavljević.

Pogotovu, kako smatra, jer tako funkcionišu i koalicije u većini lokalnih samouprava, širom zemlje.

"Takođe, ovim je postalo očito da postoji duboki jaz i neslaganje u fundamentalnim političkim stavovima između predsjednika države i mandatara", poručio je naš sagovornik. 

Kazao je da njihova međusobna diferencijacija može dovesti i do procjepa unutar političkog subjekta kojem obojica pripadaju, što može izazvati otvaranje pitanja legitimiteta buduće većine u Skupštini Crne Gore.

"Sa druge strane, mandatar Spajić i dalje nezrelo i tvrdoglavo insistira na svom konceptu formiranja parlamentarne većine i izvršne vlasti, koji je svakim danom sve više opterećen jačanjem odijuma u javnosti.Takvim jednostranim pristupom, on pokazuje izostanak formata za inkluzivan pristup procesu, i uveliko počinje da stvara antagonizam prema sebi među potencijalnim saveznicima. Djeluje da su dani pred nama, možda i posljednji u kojem mandatar još može da pokaže konstruktivnost i promijeni neuspjelu agendu koju je sa toliko infantilnosti do sada forsirao, i dokaže kako je spreman da uvaži i razumije sve složenosti i specifičnosti društva u Crnoj Gori", istakao je Dobrosavljević. 

Analitičar i profesor filozofije Stefan Đukić kazao je za Portal RTCG istakao je da se sukob u PES-u stigao prije nego što je to korisno za tu partiju ali će nam ukazati na put kojim će dalje ići, koje će partnere birati i kakve će politike sprovoditi.

Poručio je da smatra da ništa što se posljednjih dana dešava ne utiče trenutno na promjene u pregovorima oko formiranja Vlade.

"Protesti nisu pokazali veliku brojnost koji bi imali katalizatorski efekat, te nisu faktor koji sada može uticati. Istovremeno nisu jasno definisali zahtjeve niti način kako bi se ti zahtjevi ispunili", istakao je Đukić. 

Naglasio je da javni istupi potpredsjednika Milatovića daju za pravo da pomislimo da će doći do određenog sukoba u samom PES-u oko toga kojim putem partija treba dalje da ide i koje odluke će donositi nakon formiranja vlade.

Principi su, kazao je Đukić,svakako bili spisak lijepih želja kao što to uvijek biva i nisu bili jasni ali u našoj politici nikad i nisu, uvijek su toliko uopšteni da svako može da ih tumači na način koji mu odgovara.

"Svi smo očekivali "liderski" sukob u PESu i on je očito stigao prije nego što je to korisno za tu partiju ali će nam ukazati na put kojim će dalje ići, koje će partnere birati i kakve će politike sprovoditi", kazao je Đukić. 

Đukić smatra da ako Spajić istraje u ovakvoj formacija skupštinske većine, vjeruje da će formirati vladu ali da ni ona neće biti stabilna, kao i da neće imati sigurnu većinu u parlamentu za donošenje suštinskih zakona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.