Osmani: Međunarodna zajednica da pokrene “akciju“ protiv Srbije zbog otimanja tri policajca sa Kosova
Vjosa Osmani

Osmani: Međunarodna zajednica da pokrene “akciju“ protiv Srbije zbog otimanja tri policajca sa Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Srbija izvršila agresiju "kada je kidnapovala trojicu kosovskih policajaca na teritoriji Kosova", zbog čega je zatražila jedinstvenu akciju međunarodne zajednice protiv sklonosti Beograda da destabilizuje region, a isto je zatražio i predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca.

Otmica tri policajca na teritoriji Kosovo je agresija. Taj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i cijelog regiona, rekla je Osmani, prenosi RTK.

Današnji čin dokazuje da Srbija nastavlja da deluje logikom prošlosti, čije su hegemonističke tendencije izazvale strašne zločine i mnoge žrtve, dodala je ona.

Kosovska policija je pokazala posvećenost i riješenost da održava red i zakon za sve građane bez razlike, navela je Osmani, pa je za ovakav čin potrebna snažna reakcija i jedinstveno djelovanje međunarodne zajednice.

Policajci moraju biti pušteni odmah bez ikakvih uslova, rekla je ona i dodala da institucije Kosova neće odustati od posvećenosti vladavini prava i dugoročnom miru i stabilnosti.

Predsjednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca zatražio je danas od Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da kazne Srbiju za agresiju na Kosovo zbog, kako je naveo, “kidnapovanja trojice policajaca“ i zatražio njihovo hitno puštanje na slobodu.

Osuđujem kidnapovanje trojice graničnih policajaca Kosova. Taj čin narušavanja suvereniteta i bezbjednosti Kosova jasan je pokazatelj ko želi da podstakne tenzije između dvije zemlje, rekao je Konjufca, prenosi RTK.

U vrijeme kada je Srbija trebalo da naredi “zločinačkim bandama na sjeveru Kosova da se povuku“ i prekinu destabilizaciju u četiri sjeverne kosovske opštine, nastavlja se sa uključivanjem zvaničnih policijskih formacija u narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova, istakao je on.

U trenutku kada Vlada Kosova izlazi sa predlozima za pronalaženje rješenja za destabilizaciju, koju izazivaju kriminalne grupe koje podržava Beograd, Srbija dokazuje da nije spremna ni na kakvo rešenje. Zato snažno tražimo od međunarodnog faktora, posebno EU i SAD, da osude Srbiju za ove akte agresije na Kosovo, rekao je Konjufca.

On tvrdi i da je je najnovijim aktom Srbija odbacila osnovni sporazum o normalizaciji odnosa, prihvaćen u Ohridu i Briselu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.