Ko u javnoj upravi bude koristio fraze na engleskom - rizikovaće kaznu i do 100.000 eura
Foto: Getty

Ko u javnoj upravi bude koristio fraze na engleskom - rizikovaće kaznu i do 100.000 eura

Zaposleni u italijanskoj administraciji koji budu koristili engleske i fraze iz drugih jezika u zvaničnoj komunikaciji biće suočeni sa kaznama i do 100.000 eura.

Zvuči nevjerovatno, no to je upravo predviđeno nacrtom zakona koji je predstavila tamošnja premijerka Đorđa Meloni.

Iako se zakon odnosi na sve strane jezike, naročito je usmjeren na fraze na engleskom, a predviđa da svako ko radi u državnoj administraciji mora imati besprekorno "pismeno i usmeno znanje italijanskog jezika". Nacrtom zakona predviđeno je i kažnjavanje u slučaju upotrebe engleskog naziva za pojedine uloge u poslu, odnosno funkcije.

Dokumentom su obuhvaćena i strana predstavništva i kompanije koje posluju u Italiji, a koje će biti obavezne da svu zvaničnu dokumentaciju imaju na italijanskoj verziji.

Pritom, jedan od članova nacrta predviđa i da će u ustanovama koje rade sa strancima primarni jezik morati da bude italijanski.

Opseg kazni za nepoštovanje zakona kreće se od 5.000 do 100.000 eura.

Dokument će tek ući u skupštinsku proceduru, saopštili su italijanski mediji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.