Novović: ANB da dostavlja izvještaje, SPO izdvojiti iz policije i spojiti ga sa SDT-om
Vladimir Novović

"Ne trpimo političke pritiske"

Novović: ANB da dostavlja izvještaje, SPO izdvojiti iz policije i spojiti ga sa SDT-om

Dosadašnjim radom i rezultatima pokazali smo da smo profesionalni, neselektivni, nezavisni i samostalni, rekao je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović u intervjuu za Portal RTCG. On je istakao da nije bilo nikakvih, pa ni političkih pritisaka na njegov i rad Specijalnog državnog tužilaštva, od trenutka kad je izabran za glavnog specijalnog tužioca.

Novović je govorio o prvoj godini mandata na poziciji glavnog specijalnog tužioca, saradnji sa ANB-om i Upravom policije, kapacitetima Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i hapšenju "krupnih riba"...

Skoro je godina otkako je Novović postao glavni specijalni tužilac. Upitan je da ocijeni rad i rezultate SDT-a tokom njegovog mandata?

"Već sam rekao više puta da smatram da moje 12-ogodišnje iskustvo u pravosuđu, kao prvostepeni sudija krivičar u Osnvonom sudu u Danilovgradu i prvostepeni sudija krivičar i sudija za istragu u Višem sudu u Podgorici, može pomoći u boljoj organizaciji i načinu rada Specijalnog državnog tužilaštva, a da ja lično, kao glavni specijalni tužilac, zajedno sa svim specijalnim tužiocima, upućenim državnim tužiocima i drugim zaposlenima, mogu dati doprinos u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da bi rezultati te borbe omogućili zatvaranje poglavlja 23 i 24, u postupku pregovaranja Crne Gore sa Evropskom unijom. Time bi sigurno učinili važan korak ka željenom cilju svih nas - da Crne Gora postane punopravna članica Evropske unije, a što je bio moj osnovni motiv da se kandidujem za funkciju glavnog specijalnog tužioca", kazao je Novović.

Što se tiče rada Specijalnog državnog tužilaštva u prvoj godini njegovog mandata, Novović smatra da su dosadašnjim radom i rezultatima pokazali da su profesionalni, neselektivni, nezavisni i samostalni u radu.

"Vjerujem da je takav naš rad prepoznat i od strane građana, a punu podršku za dosadašnji rad ali i za ubuduće kontinuirano dobijamo sa brojnih međunarodnih adresa, što svakako ima svoju težinu i značenje. Ipak, smatram da u budućnosti možemo biti još bolji i upravo u tome nalazim i dodatnu motivaciju za rad", ističe Novović.

Upitan je imaju li zadovoljavajuću saradnju sa Upravom policije i Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB)?

"Agencija za nacionalnu bezbjednost je organ uprave koji je obavještajne prirode, zbog čega bi trebala da snadbijeva Specijalno državno tužilaštvo obavještajnim podacima o tome da su učinjena krivična djela iz njegove stvarne nadležnosti, odnosno krivična djela organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina. Ovo posebno jer Specijalno državno tužilaštvo se ne bavi obavještajnim radom, niti ima instrumente za sprovođenje obavještajnog rada. Očekujem da u tom cilju Agencija periodično dostavlja izvještaje sa takvim podacima Specijalnom tužilaštvu. Što se tiče saradnje sa Upravom policije, Specijalno državno tužilaštvo, po zakonu, u vršenju svojih poslova, sarađuje sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, kao jednom od oragnizacionih jedinica Uprave policije i ta saradnja je na izvanrednom nivou", poručuje Novović.

Upitan je da ocijeni kapacitete Specijalnog policijskog odjeljenja?

"Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ministarstva unutrašnjih poslova predviđeno je da u Specijalnom policijskom odjeljenju treba da bude zaposleno 50 policijskih službenika. Ta popunjenost je sada ispod polovine predviđenog broja. Osim toga, aktom Ministarstva nije uopšte predviđeno zaposlenje potrebnog pomoćnog osoblja u Specijalnom policijskom odjeljenju, pa trenutno zaposleni policijski službenici, osim policijskih poslova obavljaju i poslove upisničara, zapisničara, dostavljača i dr. Specijalno državno tužilaštvo i sa trenutnim kapacitetima Specijalnog policijskog odjeljenja je postiglo značajne rezultate, ali bi ti rezultati sigurno bili bolji, da u policijskom odjeljenju ima predviđen broj službenika, uz odgovarajući broj namještenika, zbog čega se taj problem mora riještiti bez odlaganja", naglašava Novović.

Poručuje da je već govorio javno i da je njegova vizija da u bliskoj budućnosti Specijalno policijsko odjeljenje bude izdvojeno iz sastava Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova i bude sastavni dio Specijalnog državnog tužilaštva, sa svim policijskim ovlašćenjima.

Takav primjer pojašnjava postoji u Sjedinjenim Američkim Državama i u praksi daje dobre rezultate, ali njegova realizacija u Crnoj Gori ne zavisi od Specijalnog državnog tužilaštva već od donosilaca političkih odluka. Vlada Crne Gore je ustupila na korišćenje, između ostalog, zgradu stare Vlade Specijalnom državnom tužilaštvu i Specijalnom policijskom odjeljenju, pa dodaje da može reći da je za korak bliže realizacija ove moje ideje.

Novinare je zanimalo ima li političkih pritisaka na SDT?

"Već sam rekao da smo u dosadašnjem radu pokazali samostalnost, nezavisnost i neselektivnost, pa zaista mogu da kažem da nije bilo nikakvih, pa ni političkih pritisaka na moj i rad Specijalnog državnog tužilaštva, od trenutka kad sam izabran za glavnog specijalnog tužioca. Primjetno je da određeni politički subjekti, u okviru svojih političkih aktivnosti i za potrebe političkih interesa, prisvajaju rezultate Specijalnog državnog tužilaštva kao svoje, a da određni politički subjekti rezultate u prethodnom periodu javno ne komentarišu ili ne bar u onoj mjeri u kojoj oni to zaslužuju. Ponavljam da Specijalno državno tužilaštvo radi profesionalno i samostalno, a rezultati koje je postiglo u prethodnih godinu dana, koji su prepoznati o pohvaljeni od strane međunarodnih partnera i Evropske unije, su rezultati svih građana Crne Gore, a samim tim i svih političkih partija, vladajućih ili opozicionih, jer pokazuju da je pravda dostižna i vidljiva, a crnogorsko društvo zaštićeno od najtežih oblika kriminala", jasan je Novović.

Godinama se govori o potrebi hapšenja "krupnih riba", kako bi Crna Gora napredovala na EU putu. Upitan je da li je u tom kontekstu bilo nekih pomaka?

"Nas konkretno u Specijalnom državnom tužilaštvu interesuju isključivo činjenice i dokazi, odnosno da li postoje osnovi sumnje ili osnovana sumnja da je neko učinio krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti, a ne lično svojstvo, politička, društvena ili druga moć, uticaj ili značaj koji neki učinilac ima u momentu kada je protiv njega pokrenut postupak. Podsjetiću da je u okviru prve godine mog mandata preduzeto krivično gonjenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, bivšeg predsjednika Privrednog suda Crne Gore, bivšeg državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, specijalnog tužioca, bivših i sadašnjih ministara u Vladi Crne Gore i poslanika Skupštine Crne Gore, bivših rukovodećih lica organa državne uprave, policijskih službenika i službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, bivših odgovornih lica u pojedinim privrednim društvima čiji je osnivač država…Sve to dovoljno govori o našem neselektivnom radu, zasnovanom isključivo na kvantitetu i kvalitetu prikupljenih dokaza", zaključio je Novović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.