“Podrška prijatelja kao što je Austrija Crnoj Gori je uvjek dobrodošla“
Đukanović i Miler, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Đukanović sa Milerom na sastanku

“Podrška prijatelja kao što je Austrija Crnoj Gori je uvjek dobrodošla“

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Karla Milera sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje i aktuelnim političkim prilikama.

Đukanović je visoko ocijenio kvalitet odnosa dvije zemlje uz zahvalnost za svestranu podršku Austrije kao i dobru percepciju potreba Zapadnog Balkana i podršku njegovoj evropeizaciji i evropskoj perspektivi.

“Cijeneći da Crna Gora i Austrija imaju veoma dobre odnose, potvrdio je interes za dalje unapređenje ekonomske i ukupne saradnje. Uz uvjerenje da će Crna Gora kroz realizaciju predsjedničkih i parlamentarnih izbora doći do stabilne i kompetentne izvršne vlasti, i nastaviti sa procesom intenzivnog demokratskog razvoja bliskom članstvu u EU“, iskazao je uvjerenje u, kao i do sada, snažnu podršku Austrije Crnoj Gori i regionu.

Austrijski ambasador zahvalio je Đukanoviću za prihvaćenu inicijativu za susret i razmjenu mišljenja uz punu saglasnost o kvalitetu i perspektivi odnosa dvije zemlje, čemu je sa svoje pozicije u kontinuitetu posvećen.

Uz ocjenu o kompleksnosti političke situacije u Crnoj Gori, iskazao je uvjerenje da su svi politički akteri razumjeli važnost momenta i da postoji dovoljno odgovornosti o značaju izbora sudija i konačnom stavljanju Ustavnog suda u punu funkciju kroz kompromis i izbor četvoro sudija u prvom krugu glasanja, posebno imajući u vidu predstojeće predsjedničke izbore i niz upitnih odluka u odnosu na ustav i ustavna načela donijetih u prethodnom periodu.

“Ostaje nada da će se sudije izabrati i da će sve biti spremno za izbore“, kazao je Miler.

Održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora bi, takođe, bila dobra odluka koja bi doprinijela razjašnjenju situacije i dobijanju proevropske vlade.

Đukanović je uz saglasnost sa ambasadorom ukazao na važnost institucionalnog očuvanja zemlje, i ključni interes dobijanja kompetentne i nacionalno odgovorne vlade do koje se može doći samo organizovanjem parlamentarnih izbora.

Podrška prijatelja kao što je Austrija uvijek je dobrodošla kako bi se Crna Gora stabilizovala i nastavila evropski put.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.