Sirup za kašalj sa folkodinom zabranjen u Evropskoj uniji

Sirup za kašalj sa folkodinom zabranjen u Evropskoj uniji

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, objavila je Evropska agencija za ljekove (EMA).

Agencija je utvrdila da sirupi koji sadrže folkodin mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navedeno je u saopštenju Evropske agencije za ljekove. 

Nema dovoljno dokaza da li je korist veća od rizika

Komitet za bezbjednost EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbjednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mjere za smanjenje rizika, niti utvrditi da li su koristi od folkodina veće od rizika, ljekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept i bez recepta.

EMA savjetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative liječenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju ljekove koji sadrže folkodin.

Ovi ljekovi se, inače, koriste od pedesetih godina prošlog vijeka, u prodaji su u više država članica EU pod različitim nazivom.

Belgijska savezna agencija za ljekove i zdravstvene proizvode, suspendovala je 1. oktobra distribuciju ljekova koji sadrže folkodin.

EMA sada radi na novoj analizi o odnosu rizika i koristi ovih proizvoda.

Folkodin sadrži derivat morfina koji ima jako izraženo inhibitorno djelovanje na refleks kašljanja. Njegovo antitusično djelovanje je dva do tri puta jače od djelovanja morfina i kodeina. Sprečavanje kašlja nastupa brzo i traje dugo.

Za razliku od morfina, folkodin nema analgetski efekat, ne uzrokuje spazme niti povećanje tonusa u gastrointestinalnom traktu, ne deprimira disanje i na njega se ne stvara tolerancija niti se razvija toksikomanija.

Ovaj lijek, međutim, ima blago i nespecifično depresivno djelovanje na centralni nervni sistem, može djelovati sedativno, antikonvulzivno i može potencirati hipnotičko djelovanje barbiturata.

Ovi sirupi se koriste za akutni i hronični kašalj koji se javlja kao propratni simptom u bolestima disajnih puteva (faringitis, laringitis, traheitis, bronhitis, bronhopneumonija, fibrinozna pneumonija, bronhiektazije, tuberkuloza, suvi pleuritis i neoplazme organa za disanje).

Izvor: RTS, TANJUG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.