Sjednica SO Ulcinj zakazana za 31. maj; DPS: Riječ je o pravnoj hajdučiji
Foto: GP URA

"Abazovićeva koalicija hvata posljednji voz"

Sjednica SO Ulcinj zakazana za 31. maj; DPS: Riječ je o pravnoj hajdučiji

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine opštine Ulcinj biće održan 31. maja, pa je buduća vladajuća koalicija u ovom gradu, koji predvodi GP URA premijera Dritana Abazovića uhvatila "posljenji voz", kako bi konstituisala vlast u ovom gradu, a da ne dođe do novih izbora.

U vezi sa sazivom, održavanjem i prekidom prve sjednice novoizabrane Skupštine opštine Ulcinj, Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, dao je preporuku predsjedavajućoj Skupštine opštine Ulcinj Jasmini Hasi da obezbijedi nastavak održavanja prve sjednice novoizabrane Skupštine opštine, u cilju njenog konstituisanja, u najkraćem roku u odnosu na zakonom propisanu obavezu Vlade da sazove sjednicu Skupštine opštine, a najkasnije do 1.06.2022. godine.

Zbog problema sa konsituisanjem i izbora čelnika zakonodavne i izvršne vlasti u Ulcinju je boravila Upravna inspekcija.

"Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Minisarstsva javne uprave upozorava predsjedavajuću i sve odbornike da su dužni da postupaju zakonito u granicama ovlašćenja, sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada Skupštine opštine. Ukoliko se sjednica Skupštine opštine Ulcinj ne održi u predloženom roku, ovo Ministarstvo će bez odlaganja obavijestiti Vladu Crne Gore o stanju u Skupštini opštine Ulcinj, radi preuzimanja mjera propisanih Članom 39 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi", navodi se izemeđu ostalog u nalazu upravnog nadzora koji je potpisala generalna direktorica Milijana Vukotić Jelušić.

DPS: Riječ je o pravnoj hajdučiji

Na najavu da je sjednica zakacana za posljednji dan u mjesecu reagovala je Demokratska partija socijalista tvrdeći da se radi o pravnoj hajdučiji.

"Nakon početka konstitutivne sjednice Skupštine opštine Ulcinj, i svojevrsnog pokušaja pravnog nasilja da se kršenjem procedura na nezakonit način izaberu predsjednici SO Ulcinj i Opštine Ulcinj, novoformirana koalicija nastavila je u pokušaju pravne hajdučije i kršenja propisa - naravno, opet nezakonito pa samim tim i bezuspješno", saopšteno je iz Opštinski odbor DPS Ulcinj.

U ovoj partiji ističu da, u želji da se nastavi sjednica bez pripreme za glasanje, bez održavanja konsultacija sa klubovima odbornika, i bez zakonom propisanog predsjedavajućeg sjednicom, oni koji plediraju da budu čelnici ulcinjske opštine pokazaju grubo nepoznavanje zakonskih procedura i propisa.

"Time su grubo kršeći Poslovnik o radu Skupštine iskazali i elementarno nepoznavanje pozitivno pravnih normi. Ali, uopšte nas ne iznenađuje takav pokušaj bahatog ponašanja od strane onih koji su vršili neviđenu policijsku represiju i brutalnu zloupotrebu državnih resursa za vrijeme predizborne kampanje i tokom glasanja, kao i onih koji su formiranjem koalicije sa takvim partnerima iznevjerili izbornu volju građana, i sami postali sudjelnici u takvoj represiji", navode iz ulcinjskog DPS-a.

Podsjetimo, u srijedu je počela konstituivna sjednica ali je prekinuta nakon verifikacije mandata odbornika, uz obrazloženje predsjedavajuće Jasmine Hasa, inače najstarije odbornice, da su zbog prijave dva kandidata za predsjednika SO potrebne dodatne konsultacije oko načina i praćenja toka glasanja. Sjednica nije nastavljena ni u četvrtak uprkos inicijativi koju je potpisao 21 odbornik jer se predsjedavajuća i sekretrar SO nisu pojavili u sali. Juče je trebalo da se održi kolegijum koji je sazvala predsjedavajuća Hasa ali na tom sastanku nisu učestvovali odbornici buduće odborničke većine. Nastavak konstitutivne sjednice ranije je zakazan za 31. maj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.