Predsjednik Opštine Plav apeluje

"Za suzbijanje iseljavanja mladih sa sjevera potrebna veća pomoć države"

Za suzbijanje iseljavanja mladih sa sjevera Crne Gore potrebna je veća pomoć države, kaže za Radio Crne Gore predsjednik Opštine Plav Nihad Canović. Plavska lokalna samouprava kandidovala je Vladi gradnju puta preko Bogićevice i projekat revitalizacije Plavskog jezera.

Plavska opština poznata je po borovnici i ostalom šumskom voću, a sve je više i zasada maline. Ipak, na tom području nema hladnjače za skladištenje voća. Posebna priča je nedostatak mljekare.

Povezati turizam sa poljoprivredom posebno je važno za opštinu Plav, imajući u vidu prirodne ljepote toga kraja. Na tom putu neophodna je veća pomoć države, kaže predsjednik Opštine Plav Nihad Canović i naglašava da mladi iz tog kraja i dalje odlaze preko granice u potrazi za poslom.

“Država mora pojačati mjere i instrumente koje koristi za razvoj opština na sjeveru Crne Gore. Mi kao lokalna zajednica insistiramo da nam opredjeljuju značajno veća sredstva za razvoj infrastrukture. Preduzetnici koji dođu iz dijaspore ulažu sredstva prije svega zbog emocija i posvećenosti prema rodnom kraju, a trebalo bi stvoriti uslove da mogu ostvariti i profit”, rekao je Canović.

Opština je kandidovala Vladi dva kapitalna projekta. Prvi je izgradnja puta preko Bogićevice do Dečana na Kosovu, sa druge strane  granice, a drugi je  revitalizacija Plavskog jezera.

“Projektna dokumentacija za put je u završnoj fazi i biće definisana do kraja godine. Očekujemo da će država pokazati senzibilitet i raspisati tender za izvođača radova. Procijenjeno je da će radovi koštati blizu sedamnaest miliona eura, a to će pokazati projekat kada bude završen”, kaže Canović.

U Plavu sa nestrpljenjem čekaju manifestaciju Dani borovnice koja se održava u julu. Brojni Plavljani iz dijaspore tada će stići u svoj zavičaj kao i gosti iz zemlje i inostranstva. Među njima, nadaju se u opštini, biće i preduzetnik koji planira gradnju turističkog centra vrijednog dvanaest milona eura. Kada je riječ o poljoprivredi plavskim domaćinima nedostaje hladnjača za skladištenje borovnice i ostalog voća kao i mljekara.

“Moramo i sa novim ministrom poljoprivrede razgovarati o tim projektima koji su nam itekako potrebni”, kazao je prvi čovjek Plava Radiju Crne Gore.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.