Katnić: Ekspresnim izborom novog specijalnog tužioca obesmišljavaju moju tužbu
Milivoje Katnić

Katnić: Ekspresnim izborom novog specijalnog tužioca obesmišljavaju moju tužbu

"„Ekspresnim“ izborom novog Glavnog specijalnog tužioca obesmislila bi se moja eventualna tužba Upravnom sudu Crne Gore za poništenje odluke Tužilačkog savjeta o prestanku moje funkcije kao Glavnog specijalnog tužioca", saopštio je danas doskorašnji glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić.

Katnić u saoptenju iztiče da je naprijed navedeno Tužilački savjet uradio suprotno odredbama čl.56 Zakona o državnom tužilaštvu, koji je nalagao tom tijelu da prije raspisivanja bilo kog oglasa, donese novi plan slobodnih tužilačkih mjesta, s obzirom na to da je kako kaže osim njemu prestala funkcija za još 9 državnih tužilaca, te je naprijed navedeni postupak, pored zakonske obaveze, imao i svoje logično utemeljenje.

"Zašto je Tužilački savjet „požurio“ sa raspisivanjem oglasa za izbor Glavnog specijalnog tužioca, iako je bio svjestan svoje obaveze da donese navedeni plan slobodnih tužilačkih mjesta, a što je i na samom sjednici Tužilačkog savjeta, konstatovala predsjednica tog tijela, v.d Vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović", pita Katnić.

Prema njegovim riječima za hitnost u postupanju nije bilo nikakvog opravdanja, s obzirom na to da je sjednica Specijalnog državnog tužilaštva za 2022.godinu za njegovog zamjenika imenovala specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji je poslove v.d Glavnog specijalnog tužioca mogao obavljati do izbora novog Glavnog specijalnog tužioca u redovnoj proceduri, a što je i predviđeno čl.137 st.3 Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da rukovodioca državnog tužilaštva u slučaju odsutnosti, spriječenosti za rad ili isteka mandata zamjenjuje državni tužilac, koga određuje sjednica državnog tužilaštva za svaku kalendarsku godinu, na predlog rukovodioca državnog tužilaštva.

Razlog je ističe Katnić vrlo jednostavan.

"„Ekspresnim“ izborom novog Glavnog specijalnog tužioca obesmislila bi se moja eventualna tužba Upravnom sudu Crne Gore za poništenje odluke Tužilačkog savjeta o prestanku moje funkcije kao Glavnog specijalnog tužioca, s obzirom na to da bi u slučaju da se novi Glavni specijalni tužilac izabere prije okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom Crne Gore, ova upravna stvar postala bespredmetna, pa čak i u slučaju da Upravni sud Crne Gore usvoji moju tužbu i poništi prvobitnu odluku Tužilačkog savjeta.

Kako bi se gore navedeni postupak pronalaska moje „zamjene“ još više „ubrzao“, ukazujem da mi, i pored zakonske obaveze iz čl.105 st.4 Zakona o državnom tužilaštvu, nije dostavljena odluka o prestanku tužilačke funkcije, a takva odluka nije dostavljena ni Specijalnom državnom tužilaštvu, niti je objavljena u „Službenom listu Crne Gore“ iako je oglas za izbor novog Glavnog specijalnog tužioca munjevitom brzinom objavljen u „Službenom listu Crne Gore br.8/22-Oglasni dio“ od 18.02.2022.godine .

Da bi javnost Crne Gore provjerila ove moje tvrdnje, a i ja sa tom istom javnošću, predsjednici Tužilačkog savjeta, v.d Vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, dana 18.02.2022.godine dostavio sam zahtjev, koji joj je uredno uručen istog dana, da mi hitno dostavi odluku Tužilačkog savjeta kojom mi je konstatovan prestanak funkcije", kazao je Katnić.

Ističe da umjesto dostavljanja pismeno izrađene odluke na koju bi mogao izjaviti žalbu i ostvariti svoja osnovna ljudska prava zagarantovana i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Sekretarijat Tužilačkog savjeta putem e-maila obavještava Specijalno državno tužilaštvo da je na II sjednici Tužilačkog savjeta održanoj 17.februara 2022.godine utvrđen prestanak funkcije državnom tužiocu Milivoju Katniću, imajući u vidu da je ispunjen uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

"Istovremeno Specijalno državno tužilaštvo se obavještava da će pisano izrađena odluka biti naknadno dostavljena.

Dakle, potpuno je jasno, po onoj narodnoj „ Putuj Igumane, ne brini za manastir.“

Iznova i po ko zna koji put krše mi se osnovna ljudska prava, a sve radi ostvarivanja gore navedenog zavjereničkog nauma", poručio je Katnić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.