SAD odobravaju dva nova lijeka protiv kovid-a
Ilustracija

SAD odobravaju dva nova lijeka protiv kovid-a

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) spremna je da već sutra odobri pilule za liječenje kovida 19 kompanija Fajzer Inc i Merk.

U izveštaju portala Blumberg njuz, koji se poziva na dobro upućene izvore, navodi se da se ova dva lijeka, posebno Fajzerova pilula Paklovid, smatraju obećavajućim novim oralnim tretmanima koji se mogu davati oboljelima koji nisu hospsitalizovani, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer Inc je ranije ovog mjeseca saopštila da je njena antivirusna pilula za liječenje kovida 19 pokazala efikasnost od skoro 90 odsto u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata.

Klinička ispitivanju na visokorizičnim osobama su pokazala da pilula Molnupiravir kompanije Merk smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda među kovid pacijentima za oko 30 odsto.

Iz FDA za sada niko nije reagovao na napise Blumberga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.