Superjahta koja je zbacila sa trona Abramovičev „Eklips”
jahta Eklips

Tehnologija - Dodaci

Superjahta koja je zbacila sa trona Abramovičev „Eklips”

Jahta ruskog oligarha Romana Abramoviča “Eklips”, tri godine bila je najveća na svijetu, ali je nedavno zbačena sa trona. Po narudžbini predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i emira Abu Dabija, šeika Kalifa bin Zajeda al Najana, izgrađena je megajahta nazvana “Azam”, vrijedna 600 miliona dolara.

Sto osamdeset metara duga superjahta duža je za čak 16,5 metara od Abramovičevog broda.

Osim što je najduža, očekuje se da će biti i najbrža. Plovilo od 94.000 konjskih snaga moglo bi da dostigne brzinu od preko 30 čvorova, to jest 56 kilometara na sat.

“Azam”, što na arapskom znači “odanost”, ima dvije gasne turbine i dva dizel-motora. U najširem dijelu ima 20 metara, dok joj je korito duboko pet metara.

Teška je 14.000 bruto registarskih tona. Rezervoar za gorivo ima zapreminu milion litara.jahta

Ovaj velelepni brod dizajnirala je kompanija “Nauta jahts”, a graditelj je kompanija “Lursen” iz Bremena (Njemačka). Njen vlasnik Peter Lursen kaže da ona “istinski označava novu prekretnicu u istoriji gradnje jahti”, a dizajneri je opisuju kao “najsloženiju i najimpresivniju jahtu ikada sagrađenu”.

Jahta zahtjeva posadu od 50 članova. Dizajner enterijera, Francuz Kristof Leoni, dobio je zadatak da kreira sofisticiran, a ipak vanvremenski unutrašnji prostor u ampir stilu.

Izvor (Analitika)