Pronađene figure za društvenu igru, nalik šahu, stare 5.000 godina
Pronadjene figure nalik figurama za sah

Tehnologija- Nauka

Pronađene figure za društvenu igru, nalik šahu, stare 5.000 godina

Arheolozi su u Turskoj iskopali 49 malih kamenih raznobojnih figura koje su prije 5.000 godina korišćene za društvenu igru.

Figure su nađene u grobnici blizu grada Sirta u jugoistočnoj Turskoj. One su obojene u zelenu, plavu, crvenu, bijelu i crnu boju i različitih su oblika.

"Neke predstavljaju svinje, pse i piramide, druge su loptastog ili oblika metka. Takođe smo našli i kockicu, kao i tri okrugle pljosnate figure napravljene od bijele školjke i crnog kamena", rekao je za "Discovery News" Haluk Salamtimur, arheolog sa Univerziteta u Izmiru.

Prema njegovim riječima, radi se o jednom od najstarijih otkrića ovog tipa.

Slične figure su ranije otkrivene u Iraku i Siriji, ali ne u ovolikoj količini na jednom mjestu.

"To su bili izolovani, pojedinačni objekti, koji su smatrani kamenjem za računanje. Naše figure su nađene sve zajedno na gomili. To je jedinstveno otkriće, skoro kompletni set figura za igru nalik na šah. Zanima nas kako se igra", rekao je arheolog.

Osim figura u grobnici su nađeni i loše očuvani drveni štapići, a Salamtimur se nada će oni ukazati na pravila igre.

"Sudeći po podjeli, oblicima i broju kamenih figura, čini se da je igra bazirana na broju četiri", izjavio je Salamtimur.

Ovo otkriće potvrđuje teoriju da su se društvene igre razvile i raširile po Aziji i iz Egipta i Mesopotamije prije više od 5.000 godina.

Najstarija poznata društvena igra je senet, koja je nastala u Egiptu u periodu prije prvih dinastija faraona. Tabla i figure za senet su nađene i u grobnici faraona Tutankamona.

U Mesopotamiji je bila popularna igra zvana Igra 20 kvadrata ili Kraljevska igra Ura, čije je fino izrerzbarene table 1920-ih godina našao britanski arheolog ser Leonard Vuli na kraljevskom groblju u nekadašnjem gradu Uru.

Izvor (Nezavisne novine)