SNP: Rekonstruisati Vladu u kojoj bi ušli političari iz vladajuće većine i preuzeli odgovornost
Socijalistička narodna partija

"Vremena za gubljenje više nema"

SNP: Rekonstruisati Vladu u kojoj bi ušli političari iz vladajuće većine i preuzeli odgovornost

Poslednji izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru ukazao je na najveće slabosti sa kojima se naša država već duže vrijeme suočava na putu ka EU. Nedovoljni rezultati u oblasti pravosuđa, vladavine prava, slobode medija i izražavanja, ograničen ili gotovo nepostojeći politički dijalog između vlasti i opozicije, su glavni problemi na koje je EK u svom izvještaju skrenula pažnju Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije.

Već duže vrijeme kako navode ukazuju da je stanje u oblasti pravosuđa neodrživo, te da odugovlačenje sa izborom Tužilačkog savjeta predstavlja veliki kamen spoticanja na našem integracionom putu.

Podsjetili su da su u SNP dali punu podršku da se TS izabere i da je odugovlačenje stvorilo niz ozbiljnih problema, za šta bi trebalo da snose odgovornost svi koji su zaustavili njegov izbor, te su pozvali da se zakaže hitna sjednica na kojoj će biti izabran Tužilački savjet.

"Takođe, mnogo puta smo sugerisali da nepostizanje rezultata u oblasti slobode medija, a naročito nerješavanje napada na novinare, posebno na Duška Jovanovića i Oliveru Lakić, blokira napredak u procesu pristupanja Crne Gore EU. Nerješavanje ovih slučajeva ne doprinosi slobodi medija i  dok se oni ne riješe ne možemo smatrati da su nadležni organi krenuli u obračun sa kriminalom i da žele da rade u pravcu dobrobiti društva i države. Naprotiv, to govori da su pojedine institucije i dalje pod uticajem bivših političkih vlasti i kriminalnih struktura, i tražimo da se hitno krene u rješavanje ovih slučajeva za koje narod kaže da su lako rješivi, ako se želi i smije", izričiti su iz SNP-a.

Dodaju da jasna poruka evropskog komesara Olivera Varheljija da Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne ispuni kriterijume iz oblasti vladavine prava upućuje da svi akteri društveno-političkog života moraju dati maksimalan doprinos kako bi se napravili vidljivi pomaci u ovom segmentu.

"SNP CG je više puta upozoravala da slaba ekspertska Vlada, koja ne uživa povjerenje većine poslanika vlasti, ne može isporučiti mjerljive rezultate u ključnim oblastima. Zato je važno da što prije izvršimo rekonstrukciju Vlade, u koju bi ušli kadrovi partija vladajuće većine, i koja bi, ovako ojačana, dobila potrebnu snagu da sprovede reforme neophodne na našem EU putu", kazali su iz SNP-a.

EK je poručuju skrenula pažnju i na duboku polarizaciju između vlasti i opozicije u Crnoj Gori, što je problem koji se mora rješavati ili makar ublažiti kako bi se sprovela neophodna imenovanja u tužilačkom i pravosudnom sistemu.

Odgovornost je pojašnjavaju i na vlasti i na opoziciji da daju doprinos na tom putu, a u interesu države i građana.

U tom smislu, posebno je velika odgovornost opozicije koja je u prethodnom periodu stvorila ogromne podjele na svim nivoima, koje i dalje opstaju.

"Dakle, mnogo je posla pred nama, a vremena za gubljenje više nema. Crna Gora ulazi u desetu godinu pregovaranja sa EU, a od blokada i uzaludnog čekanja su umorni i naši građani, ali i partneri iz EU. Potrebno je zasući rukave i u što kraćem roku sprovesti potrebne reforme kako bismo ispunili obećanje koje već godinama dajemo građanima – poboljšanje životnog standarda i ulazak u porodicu razvijenih evropskih država", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.