Pogledajte prve snimke grešaka koje uzrokuju rak
Translokacije hromozoma

Naučnici već dugo znaju da translokacije mogu imati važnu ulogu u razvoju raka

Pogledajte prve snimke grešaka koje uzrokuju rak

Po prvi put u istorije naučnici su uspjeli direktno vidjeti i snimiti promjene koje uzrokuju nastajanje abnormalnosti u hromozomima koje su česte u ćelijama raka

Ove greške, koje se zovu translokacije, događaju se kada se dio hromozoma odlomi i potom veže za drugi hromozom.

Kromosomi su končaste strukture u ćelijama koje nose gene. Ljudski hromozom svaki sadrži jedan dio DNK u kojem su geni razmješteni u dugom nizu. Naučnici već dugo znaju da translokacije mogu imati važnu ulogu u razvoju raka. Međutim, uprkos dugogodišnjim istraživanjima niko nije uspio utvrditi kako se one događaju u ćelijama. 

Kako bi bolje razumjeli ovaj proces stručnjaci s National Cancer Instituta (NCI) razvili su eksperimentalni sistem u kojem su kontrolisano poticali pucanje DNK različitih hromozoma živih ćelija. Najsavremenija sofisticirana tehnologija snimanja kojom se mogu pratiti promjene u stotinama ćelija tokom dugih razdoblja omogućila im je da prate kako se odlomljeni dijelovi ponovno povezuju na prava ili kriva mjesta.

Dr. Tom Misteli iz Laboratory of Receptor Biology and Gene Expression u NCI-ju i njegovi kolege otkrili su da se translokacije mogu dogoditi u sat vremena nakon pucanja DNK te da se one formiraju nezavisno o tome u kojoj je fazi diobe ćelije došlo do pucanja. ćelije imaju mehanizme koji mogu popraviti većinu lomova, međutim, povremeno ipak dolazi do translokacija.

Kako bi istražili ulogu popravka DNK u nastajanju translokacija, tim s NCI-ja je blokirao ključne komponente mašinerije koja reaguje na pucanje hromozoma. Otkrili su da inhibiranje jedne komponente sistema, poznate kao DNAPK-kinaze deseterostruko povećava pojavu translokacija. Takođe su utvrdili da se translokacije najčešće zbivaju između gena koji su već uobičajeno smješteni jedni uz druge.

'Konačno možemo početi stvarno istraživati fundamentalna svojstva ćelija raka', rekao je Misteli.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u uglednom časopisu Science.

Translokacije hromozoma na snimci su označene različito obojenim proteinima – zelenim i crvenim. DNK je obojena zelenkasto plavom bojom.

Izvor: Caffe.ba