Novaković-Đurović: Kompletirati Tužilački savjet do 30. avgusta
Ana Novaković-Đurović

Novaković-Đurović: Kompletirati Tužilački savjet do 30. avgusta

"Tužilački savjet bi morao biti izabran u punom sastavu godinu dana nakon izbora, odnosno do 30. avgusta, jer je to jedna od ključnih obaveza koju parlamentarna većina ima prema građanima. URA poziva sve partnere u vlasti na finalizaciju dogovora oko imenovanja uglednih pravnika/ca u TS, kako bi se sjednica parlamenta pravovremeno zakazala i održala do kraja mjeseca", saopštila je Ana Novaković-Đurović, politička direktorka URA.

Ona ističe da URA ulaže sve napore i apsolutno je posvećena borbi protiv kriminala i korupcije, u šta se dodaje, građani mogu svakodnevno uvjeriti.

"Ipak, pored ličnih i napora nekih  institucija, ovaj proces treba da bude sistemski, a formiranje nezavisnog i profesionalnog TS je za takav pristup neophodno.Formiranje TS trebalo bi da bude početak oslobađanja “zarobljene države” kakvom su je učinile prethodne vlasti, zbog kojih je ovako okarakterisana od strane najviših instanci u EU. Naša je obaveza da Crna Gora nikada više ne dobije epitet zarobljene zemlje, a ovo je važan korak ka tom cilju", kazala je Novaković-Đurović.

Građani dodaje ona očekuju i zaslužuju da što prije praktično osjete efekte borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ovaj proces, pored uspostavljanja pravde u društvu, neminovno dovodi i do stabilnijeg  ekonomskog razvoja, vjerujemo i do povećanja plata, penzija i životnog standarda.

Stoga bi TS od septembra morao započeti rad u kompletnom sastavu, jer Crna Gora više nema vremena za čekanje za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Istovremeno, formiranjem ovog tijela dobijamo važan impuls za ostvarivanje rezultata u procesu evropske integracije i konačnom suštinskom napretku u poglavljima 23 i 24.TS, između ostalog, treba na konstitutivnoj sjednici da imenuje novog v.d vrhovnog državnog tužioca, kako bi u tužilačkoj organizaciji otpočeli reformski procesi. Samo ovo dovoljno je ozbiljan i važan zadatak za ovo tijelo, zato je potrebno zaokružiti  njegov sastav i omogućiti mu puni legitimitet za odlučivanje. Bez obzira na formalnu mogućnost rada u “okrnjenom” sastavu, za puni legitimitet odlučivanja, potrebno je što prije izabrati sve njegove članove/ice", ocijenila je politička direktorka URA.

Dodaje da novom TS treba omogućiti neometan rad i eliminisati sve potencijalne pokušaje političkog upliva na  njegovo funkcionisanje.

URA će prema riječima, Novaković-Đurović sigurno pružiti snažnu političku volju i podršku za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, koja je nedostajala svih prethodnih godina.

"Vjerujemo da će Crna Gora pokazati da u oslobođenim i profesionalnim institiucijama ima i znanja i integriteta da se u društvu  uspostavi vladavina prava", zaključila je ona.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.