U Njemačkoj će barem još pet mjeseci biti na snazi oštre mjere
Ilustracija

U Njemačkoj će barem još pet mjeseci biti na snazi oštre mjere

Dan uoči sastanka predstavnika njemačke savezne vlade i saveznih pokrajina vodeći njemački političari umanjuju očekivanja u pogledu skorog popuštanja mjera zatvaranja u borbi protiv širenja pandemije korona virusa.

"Uprkos svim naporima, još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik", rekao je ministar privrede i član kriznog štaba za borbu protiv epidemije Peter Altmajer u razgovoru za Bild.

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mjera i naslutio da bi one mogle trajati do kraja zime.

"Mi ćemo najmanje sljedećih četiri do pet mjeseci morati da živimo s izrazitim mjerama opreza i ograničenjima", rekao je Altmajer i dodao kako njemačka privreda ne može priuštiti "jo-jo" otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbjegnu brojke kao u susjedstvu, poput Francuske, koja je bilježila i po 50.000 novooboljelih dnevno. Slično je za isti dnevnik rekao i premijer Saksonije Mihael Krečmer.

"Moje je mišljenje da nema osnova za popuštanja mjera, s obzirom na to da je još uvijek velik broj novozaraženih", kazao je Krečmer.

Bavarski premijer Markus Zeder zalaže se ne samo za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja nego i za njihovo pooštravanje, prenosi Index.

"Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mjera. Ko prerano ukida mjere, taj rizikuje Božić. Mi se, pak, moramo zapitati jesu li aktuelne mjere dovoljne", rekao je Zeder.

Od početka novembra u Njemačkoj su na snazi mjere smanjenja društvenih kontakata, što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mjere na snazi ostanu do kraja mjeseca uz mogućnost produženja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.