Odrasli mogu da imaju simptome koji podsjećaju na sindrom povezan sa koronavirusom kod djece
Ilustracija

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Odrasli mogu da imaju simptome koji podsjećaju na sindrom povezan sa koronavirusom kod djece

Odrasli ponekad mogu da pate od opasnih simptoma koji podsjećaju na sindrom povezan sa koronavirusom kod djece, rekli su istraživači iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Sindrom je nazvan multisistemski inflamatorni sindrom kod odraslih (MIS-A ) i kažu da je sličan multisistemskom inflamatornom sindromu kod dece (MIS-C).

"Poput MIS-C, MIS-A očigledno nije povezan sa koronavirusom i oboljeli možda neće pokazivati nikakve druge simptome koji bi upućivali na infekciju koronavirusom. Ali MIS-A je ubio najmanje tri pacijenta i, slično kao kovid-19, nesrazmjerno pogađa rasne i etničke manjine", rekao je CDC tim.

MIS-C je uticao na nekoliko stotina djece širom svijeta i, ako se odmah liječe, djeca se oporavljaju. Izaziva opšte zapaljenje, ali pacijenti obično ne pokazuju klasične simptome koronavirusa, piše CNN.

Testovi krvi pokazuju da se MIS-C može razviti nedjeljama nakon što se dijete oporavilo od infekcije koronavirusom - obično se dešavalo da je izazvao blage simptome ili ih uopšte nije bilo.

CDC tim opisao je slučajeve 27 odraslih starostii od 21 do 50 godina koji su imali slične sindrome.

Većina je imala ekstremne upale u cijelom tijelu i poremećaj u radu organa, kao što su srce, jetra i bubrezi - ali ne i pluća.

"Iako su hiperinflamacija i vanplućna disfunkcija organa opisani kod hospitalizovanih odraslih sa teškim kovid-19, ovi uslovi su generalno praćeni respiratornom insuficijencijom", napisali su u CDC u nedjeljnom izvještaju o smrti i bolesti, MMVR.

Jedna trećina od 27 pacijenata imala je negativan test na aktivnu koronavirusnu infekciju, ali pozitivan na antitijela, što je ukazivalo da su bili zaraženi u prošlosti.

"Svi pacijenti sa MIS-A opisani u ovom izvještaju, osim jednog, pripadali su rasnim ili etničkim manjinskim grupama", napisali su istraživači.

"Kliničari i zdravstvena odjeljenja treba da razmotre MIS-A kod odraslih sa kompatibilnim znacima i simptomima", savjetovao je tim i dodao:  

"Ovi pacijenti možda neće imati pozitivne rezultate PCR na SARS-CoV-2, ali će možda biti potrebno testiranje antitijela da bi se potvrdila prethodna infekcija SARS-CoV-2".

Simptomi uključuju groznicu koja traje 24 sata ili duže, nepravilan rad srca, gastrointestinalne simptome i osip. Rendgenski snimci mogu da ukažu na upalu pluća čak i ako pacijenti nemaju simptome.

CDC je rekao da je 10 od 27 pacijenata zahtjevalo intenzivnu njegu, troje je intubirano, a troje umrlo. Kod dvije mlade odrasle osobe njihovi prvi simptomi bili su jaki moždani udari.

CNN 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.