Nadežda Basara

Basara poručila

"Svojim znanjem stojim na raspolaganju zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori"

Profesor medicine na fakultetu u Kielu, dr Nadežda Basara, poručila je da svojim znanjem stoji na raspolaganju zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori i da je uvijek spremna da služi svom narodu.

Basara, šef ljekara interne medicine u prestižnoj bolnici Malteških vitezova na krajnjem sjeveru Njemačke, porijeklom je Crnogorka, od Ivovića. Jedina je doktorka sa Balkana, koja se nije školovala u Evropskoj Uniji, a postala je profesor medicine u Njemačkoj.

Poslije profesure na univerzitetima u Majncu i Lajpcigu, zadnjih deset godina je profesor medicine na Univerzitetu u Kielu, glavnom gradu pokrajine Schleswig- Holstein.

Najpriznatiji je hematolog, onkolog i transplantator matičnih ćelija sa Balkana na svijetu.

Basara je u intervjuu ageniciji MINA rekla da je bilo teško postići takav uspjeh.

"Ni malo nije jednostvno ni za žene Njemice da se izbore u njemačkom muškom medicinskom društvu. U Flesburgu, u našem Kliničkom centru od 20 šefova ja sam jedina žena", kazala je Basara.

Metoda liječenja matičnim ćelijama veoma uspješna

Govoreći o liječenju matičnim ćelijama, Basara je kazala da je to metoda koja se primjenjuje preko 50 godina u svijetu. Tom metodom se izliječi preko 50 hiljada pacijenata godišnje, ali se nažalost u Crnoj Gori još ne primjenjuje.

"Tom metodom se liječe maligne i nemaligne hematološke bolesti, prije svega akutne leukemije, mijelodisplazije, limfomi, ali i aplastična anemija i talasemija. Procenat izliječenih tom metodom veoma je visok, ali zavisi do bolesti koja se liječi. Kod leukemije iznosi preko 70 odsto, kod limfoma je oko 60 odsto. To je metoda kojom se leukemije i limfomi mogu da se izliječe. Kada sam ja studirala one su važile za neizlečive bolesti", kazala je Basara.

Ona je objasnila da nije potrebno da se matične ćelije ostavljaju nakon rođenja djeteta, ali i da se vijestima o njima manipuliše, kao što je bio slučaj da se mogu koristiti za liječenje korona virusa, što uopšte nije tačno ni realno.

"Lijek protiv korone treba ili da ubije virus, ili da spriječi ulazak korona virusa u ćelije, a matične ćelije ništa od toga ne rade. One su tu da potpuno zamijene bolesne ćelije i da stvore nove zdrave" objasnila je Basara.

Ona je najodgovornija od ove godine i za korona-pacijente u regiji krajnjeg sjevera Njemačke.

Basara je rekla da su rezultati koje je Njemačka postigla u liječenju korona virusa, među najboljim u Evropi i da su ostvareni prije svega zahvaljujući brzoj reakciji vlade Njemačke.

Ona je objasnila da su zabranjena javna okupljanja, fudbalske, rukometne i druge utakmice, da su koncerti otkazani.

"Mogli smo da sve vrijeme radimo, naravno sa maskom, odstojanje je moglo da se drži 1,5 do dva metra, ali poslije posla smo mogli normalno da šetamo, trčimo, vozimo bicikl", kazala je Basara i dodala da nije bilo policijskog časa kao u nekim zemljama.

Crna Gora izvanredno ragovala na pojavu korone

Ona smatra da je Crna Gora izvanredno reagovala na pojavu korona virusa i da je zahvaljujući tome prva država koja je proglašena corona-free.

Basara je ocijenila da je važno, da narod bude svjestan koliko je opasan korona virus.

Sjećnja vezana za braću, strica, Bar, Cetinje, Berane

Basara je odgovorila da se uvijek, kad se pomene Crna Gora, sjeti divnog djetinjstva koje je imala uz braću od stričeva. Ona je bila jedina ćerka u Ivovića, a rado se sjeti strica koji im je obezbjeđivao najljepša moguća ljetovanja u Baru.

"Mogli smo svako veče da idemo na bioskopske predstave koje su tada bile na otvorenom, na Pristanu. Sjećam se mnogobrojne rodbine u Kotoru, na Cetinju, u Beranama, tako da su to samo lijepa sjećanja", kazala je Basara.

Nagrada matične države u oblasti nauke koju je dobila od Uprave za dijasporu, za Basaru je postala neraskidiv dio njenog života.

"Jako me raduje vijest da je Vlada Crne Gore izdvojila novac za hematologiju. Nadam se da će uskoro moći da radi transplataciju, tako da pacijenti neće morati da odlaze iz zemlje, nego će moći da budu liječeni u Podgorici. To me jako raduje i stojim sa svojim znanjem na raspolaganju“, poručila je Basara.

Ona je rekla da liječenje modifikovanim ćelijama najnovija metoda u svjetskoj medicini, za šta je dozvolu dobila ona i klinika u kojoj radi, predstavlja uzimanje T-limfocita iz krvi bolesnika, genetski se promijene i za četiri nedjelje se vrate pacijentu sa ciljem da unište ostale maligne ćelije koje su kod njega ostale.

"Ta metoda se primjenjuje samo kod onih bolesnika koji su refrakterni na normalnu terapiju i ponovo dobiju bolest poslije prve terapije. Izuzetno je uspješna, ja se nadam da ćemo mi od septembra moći da je primijenimo kod naših bolesnika", kazala je Basara.

Ta metoda, kako je objasnila, primjenjuje se kod limfoma, akutnih leukemija, ali može i da se primijen i i kod multiplogmijeloma".

"Tako da se jako radujem narednom periodu gdje ću moći da primjenjujem ovu metodu, koja za sad samo može u određenom broju centara, znači ne mogu svi centri da je rade. Pitanje je da li će ikada moći da se radi na Balkanu, jer je povezana sa jako puno logistike", objašnjava ona.

"Živi ljekovi koji ubijaju maligne ćelije"

Prema njenim riječima, to su ćelije koje su zapravo živi ljekovi u organizmu i ubijaju maligne ćelije tokom nekoliko mjeseci.

"Razlikuje se od ljekova, jer lijek djeluje, onda se izbaci iz organizma i više njegovog efekta nema. A ove ćelije opstaju žive u organizmu i mogu na taj način tokom dužeg perioda vremena da uništavaju maligne ćelije, kod ovih bolesnika. Nadam se da će biti uspješne", kazala je Basara.

Ona je kao dugogodišnji glavni inspektor Evropskog i Njemačkog društva transplantatora, obavila sertificiranja i akreditacije hematoloških i transplantacionih centara iz cijele Evrope.

Posjeduje tri državljanstva, među kojima i crnogorsko, i jedina je doktorka pravoslavne vjere na svijetu koja je ikad postavljena za šefa ljekarima interne medicine u jednoj katoličkoj bolnici.

Krasi je humanost i liječi sve ljude, bez obzira na rasnu, vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.