Foto: Demokratska Crna Gora

Demokrate uputile apel Vladi

"Fond da isplaćuje zarade zaposlenima u slučaju prestanka rada poslodavca"

"Crna Gora se prvi put u svojoj istoriji suočava sa nevidljivim neprijateljem koji, osim što ugrožava zdravalje cijele populacije prijeti da u potpunosti uništi ekonomsku i socijalnu u egzistenciju svih građana a posebno onih koji su neočekivano, zbog novonastale situacije, ostali bez posla a samim tim i bez primaja. Ovo se posebno odnosi na zaposlene u sektoru turizma, ugostiteljstva, mikro, malim i srednjim preduzećima", poručili su poslanici Demokratske Crne Gore.

"Smatramo neopohodnim preduzimanje hitnih mjera koje će građanima garantovati osnovne uslove za pristojan život u novonastaloj situaciji", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su predložili Vladi da uplati novčana sredstva Fondu rada koji bi imao obavezu da pozove sve poslodavce koji su prestali sa radom, dok bi poslodavci imali rok od 48 sati da Fondu rada prijave svoje zaposlene sa iznosom neto zarade i broj računa kod poslovnioh banaka.

"Nakon toga bi Fond rada preuzeo obavezu da, najkasnije do petog u mjesecu, isplaćuje zarade zaposlenima u neto iznosu u kojem je to činio i poslodavac. Takođe, smatramo da bi sva izdvajanja po zaposlenim trebalo ukinuti dok se za to ne steknu uslovi", kazali su u Demokratama.

Oni su poručili da bi se ovim mjerama pomoglo mnogim građanima, naročito onim kojima je egzistencija dovedena u pitanje da prebrode ovaj krizni period prouzrokovan pandemijom koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.