Lijek protiv malarije nije bio efikasniji od konvencionalne metode liječenja
Ilustracija

Liječenje koronavirusa

Lijek protiv malarije nije bio efikasniji od konvencionalne metode liječenja

Lijek protiv malarije hidroksihlorokin, koji predsjednik SAD Donald Trump navodi kao moguće rješenje u liječenju koronavirusa, nije bio efikasniji od konvencionalne metode liječenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini, navodi Blumberg.

Izvještaj objavljen u Kini u Žurnalu Univerziteta Džeđijang pokazao je da se pacijenti liječeni tim lijekom nisu ništa bolje borili protiv virusa od onih koji su dobijali druge lijekove.

Testiranje je sprovedeno na grupi od 30 ljudi. Od njih 15 koji su dobili lijek protiv malarije nakon dvije nedjelje 13 je bilo negativno a u drugoj grupi koja nije pila taj lijek 14.

Blumberg navodi da je hidroksihlorin primjenjivan uz antibiotik u Francuskoj dobio na značaju na osnovu male kontroverzne studije sprovedene na 40 pacijenata.

U toj studiji, lijek je pomogao da organizmi 26 pacijenata pobjede virus, a što je potvrđeno brisom nosa.

Eksperti su kritikovali studiju, nazivajući je zanimljivom i dalekom od konačne.

Blumberg podsjeća da je predsjednik Tramp više puta ponovio da je uvjeren ta će taj lijek djelovati.

I potpredsjednik Majk Pens preporučio je lijek i rekao da ljekari mogu da ga daju iako zvanično nije za tu namjenu. Dodao je i da je predsjednik veoma optimističan po pitanju lijeka.

Stručnjaci, uključujući člana radne grupe za koronavirus Bijele kuće Antonija Faucija, izvještaje su nazvali nepouzdanim jer se baziraju na ličnom iskustvu.

Lijek se u Njujorku već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima i počinju obimnija ispitivanja, koja su dio širokih napora da se pronađe bilo šta što bi moglo da djeluje protiv bolesti, piše Blumberg.

U studiji koju su vodili istraživači Odjeljenja za infektologiju i imunitet Šangajskog kliničkog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu primili hidroksihlorokin konvencionalno je liječeno.

To uključuje mirovanje, kiseonik i antivirusne lijekove koji se preporučuju u kineskim smjernicama za liječenje, poput lopinavira i ritonavira, i po potrebi antibiotika.

Jedan pacijent liječen antimalarikom dobio je teške simptome.

Kod četiri pacijenta lijek je razvio dijareju i znakove potencijalnog oštećenja jetre, u poređenju sa trojicom koja su konvencionalno liječena.

Nadležni su zaključili da su potrebne dodatne studije na većem broju pacijenata da bi se u potpunosti istražili rizici i koristi.

 

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.