Ilustracija

Turković saopštio

"Svi ljekovi za koronu dostupni i u Crnoj Gori"

Ne postoje registrovani ljekovi koji se koriste isključivo za liječenje koronavirusa, a svi oni koji daju efekte u liječenju te bolesti dostupni su i crnogorskim zdravstvenim radnicima, kazao je farmaceut Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) Nemanja Turković.

On je za TVCG, naveo da se u slučajevima liječenja virusa korona koriste simptomatske terapije.

Iskustva su, kako kaže, pokazala da određeni ljekovi, koji se koriste za druge bolesti, daju efekte u liječenju korone.

To su, kako ističe Turković, ljekovi koji se koriste za liječenje HIV-a, malarije, i nekih reumatskih oboljenja.

“Ono što je dobro, jeste to što su naši zdravstveni radnici upoznati sa tim i da su ti ljekovi dostupni u Crnoj Gori”, kazao je Turković.

I drugi ljekovi, ako se pokaže njihova efikasnost u liječenju kovida 19, kako kaže Turković, biće dostupni našim ljekarima.

On navodi i da se sa sigurnošću ne može reći kada će vakcima protiv kovida 19 biti spremna.

Podsjeća na prognoze evropskih stručnjaka koji kažu da se klinička ispitivanja mogu očekivati od maja 2020.

To je prva faza ispitivanja, a za drugu će, kako dodaje, trebati nekoliko mjeseci.

“Ohrabruje što veliki broj farmaceutskih kompanija radi na razvoju vakcine i što postoji veliki broji kandidati koji su u predkliničkom ispitivanju”, naveo je Turković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.