EU zatvara granice na 30 dana
ilustracija

Kako bi spriječila širenje korona virusa

EU zatvara granice na 30 dana

Lideri država članica Evropske unije dogovorili su se da će uvesti zabranu putovanja za većinu stranih državljana na 30 dana, kako bi spriječili širenje korona virusa.

EU složili su se u utorak da odmah zatvore vanjske granice 27-članog bloka.

Ursula von der Lejen, predsjednica Evropske komisije, rekla je da je prijedlog zvaničnika EU dobio veliku podršku zemalja članica.

"Na njima je da ga primijene. Rekli su da će to odmah učiniti", kazala je Von der Lejen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak uveče da su se evropski lideri složili tokom videokonferencije s prijedlogom Evropske komisije za uvođenje zabrane ulaska u EU s "vrlo, vrlo ograničenim izuzecima".

Ona je rekla da će u Njemačkoj ta mjera stupiti na snagu odmah.

Merkel je rekla da izuzeci treba da se odnose na državljane trećih zemalja koji imaju pravo dužeg boravka u EU, zatim na one koji imaju hitni razlog za ulazak, na primjer sahranu ili pojavljivanje na sudu, i treba da imaju potvrdu o tome prilikom ulaska.

Agencija AP javlja da je predloženo izuzeće državljana Švajcarske, Lihtenštajna, Velike Britanije i Norveške.

"Lideri su se takođe dogovorili da koordiniraju vraćanje građana EU koji se nalaze izvan bloka", dodala je Merkel.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila "globalnu pandemiju". Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 7.500 ljudi, a potvrđeno je preko 180.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 160 zemalja, govore podaci SZO-a.

Anadolija/Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.