Mjere za prevenciju importacije i sprečavanje daljeg širenja virusa COVID–19

Vlada odlučila: Karantini u Danilovgradu i Ulcinju

Bivši objekti RESPA u Danilovgradu i kasarne Zoganj u Ulcinj su prostori karantina, odlučeno je na sjednici Vlade Crne Gore.

Iz Vlade podsjećaju da je karantin mjera zdravstvenih pregleda i ograničavanja kretanja zdravih lica. Dakle, u tim objektima neće biti smještane osobe zaražene virusom COVID19 - ističe se.

Vlada Crne Gore je na 161. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, razmotrila Informaciju resornih ministara i rukovodilaca nadležnih institucija o realizaciji mjera koje su pripremljene i koje se preduzimaju radi kvalitetnog odgovora na zaštiti države i građana od opasnosti širenja virusa COVID-19 (korona virus), saopšteno je nakon sjednice.

"U okviru sveobuhvatnih mjera za prevenciju importacije i sprečavanje daljeg širenja virusa COVID–19, Vlada je na predlog Ministarstva zdravlja donijela Odluku da se objekti u Danilovgradu i Ulcinju ustupe za sprovođenje mjera karantina. U skladu sa činjenicom da je karantin mjera kojom se ograničava sloboda kretanja i utvrđuju obavezni zdravstveni pregledi zdravih lica koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim ili sa licem za koje postoji sumnja da je oboljelo od neke karantinske bolesti Vlada je za te potrebe odredila dosadašnji prostor Regionalne škole državne uprave (RESPA) kod Danilovgrada i prostor nekadašnje kasarne Zoganj kod Ulcinja.", stoji u saopštenju.
 

Podsjetimo, Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja Evrope bez zaraženih koronavirusom.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti razmatralo je na sjednici preporuke Instituta za javno zdravlje, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Članovi Nacionalnog koordinacionog tijela analizirali su epidemiološku situaciju u svijetu i regionu, te u skladu sa tim razmatrali najbolje modele budućeg djelovanja u cilju zaštite zdravlja stanovištva od novog koronavirusa.O predloženim preporukama Instituta za javno zdravlje, Nacionalno koordinaciono tijelo će se naknadno izjasniti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.