Odbor za ljudska prava o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti
Sa skupa u Nikšiću, foto:MCP

Odbor za ljudska prava o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Odbor za ljudska prava i slobode razmatraće danas Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Taj Predlog zakona oštro su kritikovali Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dio opozicije, koji su više puta pozivali vlast da taj akt povuče iz procedure.

Predsjednik Milo Đukanović i premijer Duško Marković kazali su da neće povlačiti Predlog zakona i poručili da je neistina da se predloženim zakonom otima imovina SPC.

Na sjednicu Odbora pozvani su potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde, Zoran Pažin, ministri za ljudska i manjinska prava, prosvjetu i kulturu Mehmed Zenka, Damir Šehović i Aleksandar Bogdanović.

Pozvan je i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj, i predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Đorđe Raičević.

Na sjednicu Odbora pozvani su i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, rezidentna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Fiona McCluney, savjetnica za ljudska prava u Sistemu Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Anjet Lanting, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorka Maryse Daviet.

Pozvan je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.