320.000 eura za finansiranje do 7 projekata iz cijelog regiona

Objavljen treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj turizma

320.000 eura za finansiranje do 7 projekata iz cijelog regiona

Projekat za razvoj i promociju turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, ulazi u svoju završnu fazu u okviru koje je Savjet objavio treći poziv za dostavljanje predloga projekata za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu.

Ukupna vrijednost ovog poziva je 320.000 eura kojim će se finansirati do 7 različitih projekata.

„Region godišnje posjeti nekih 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode i želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija. Tokom posljednje četiri godine svih šest država Zapadnog Balkana izvijestile su o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom ljeta. Treba da nastavimo da radimo na produživanju turističke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proljeća, jeseni i zime,“ rekla je Snježana Derviškadić, vođa projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma.

„Treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana, a usmjeren je na dodatno unaprijeđenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put Balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima“, kazala je Derviškadić. 

U segmentu avanturističkog turizma, Savjet za regionalnu saradnju finansiraće aktivnosti kojima se unaprijeđuje protok posjetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze te lokalni pružaoci usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrijednosti sektora turizma. Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom takođe predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje. 

Što se tiče kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovijedanja, te interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posjetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, te promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar 2019. godine. Ovo je treći i posljednji poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru tekućeg projekta Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj turizma. Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodjeljeno ukupno 28 grantova. 

Više informacija OVDJE.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.