Daković: Crna Gora na polju uspostavljanja evropskog sistema bezbjednosti hrane lider u regionu
Foto:MPRR

Ugostili kolege iz Azerbejdžana

Daković: Crna Gora na polju uspostavljanja evropskog sistema bezbjednosti hrane lider u regionu

Delegacija Agencije za bezbjednost hrane Republike Azerbejdžana boravila je u prvoj zvaničnoj posjeti Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, sa ciljem uspostavljanja saradnje između dvije institucije i zemlje.

Novoformirana Agencija za bezbjednost hrane Republike Azerbejdžana, imala je priliku da se upozna sa načinom funkcionisanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao zemlji koja je odmakla na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Iskustva Crne Gore u uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane prema standardima EU, kako su ocijenili, mogu biti od velike koristi za Azerbejdžan čiji privrednici i proizvođači hrane imaju sve veće interesovanje za izvoz na tržište evropskih zemalja.

Kako je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane,  predstavnici Agencije za bezbjednost hrane Azerbejdžana posebno su bili zainteresovani za mogućnosti i procedure a dobijanje EU izvoznog broja, s obzirom da Crna Gora ima proizvođače koji se nalaze na EU listi odobrenih objekata za uvoz hrane životinjskog porijekla.

Predstavnici crnogorske Uprave pojasnili su kolegama korake i proceduru za postizanje tog cilja.

„Crna Gora je u na polju uspostavljanja kompleksnog evropskog sistema bezbjednosti hrane lider u regionu. Zadovoljstvo nam je da možemo svoje iskustvo i uspjeh na tom planu da prenesemo drugim zainteresovanim zemljama, posebno ako je riječ o zemljama sa drugih kontinineta“, kazala je direktorica crnogorske Uprave Vesna Daković.

Tokom dvodnevne posjete predstavnika Azerbejdžana razgovaralo se o i o temama kao što su registracija i odobravanja objekata za preradu, higijensko - sanitarni uslovi, sistemu inspekcijskih kontrola, međunarodnom prometu roba, sistemu za identifikaciju i registraciju životinja, kao i upotrebi sredstava za zaštitu bilja.  

Delegacija se upoznala i sa laboratrijskim kapacitetima naše zemlje u ovoj oblasti, posjetom Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji, Centru za ekotoksikološka istraživanja. Takođe, delegacija je posjetila i klanicu mesne industrije „Goranović“, kako bi se na terenu upoznali sa primjenom infrastrukturnih, higijenskih i drugih zahtjeva u objektu koji se nalazi na listi odobrenih objekata za uvoz u EU-  saopšteno je iz Uprave.

Delegaciju Republike Azerbejdžana predvodio je g-din mr Rufat Rustamzade, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane Republike Azerbejdzan. Delegaciju je pratio Ambasador Republike Azerbejdžana u Crnoj Gori, nj.e. g-din Mahir Jafarov sa konzulom g-dinom Orhanom Aliyevim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.