Očekuju se manji potresi u CG
Ilustracija

Očekuju se manji potresi u CG

Nakon dva zemljotresa, jačine 5 i 5,4 stepena Rihterove skale, čiji su epicentri bili u moru, kod obale u zapadnoj Albaniji, podrhtavanje tla osjetilo se i u Crnoj Gori.

 Iz Zavoda za seizmologiju, kažu da je od subote registrovano 60 zemljotresa manje magnitude, te da u narednom periodu možemo očekivati još slabijih zemljotresa. Da je naša zemlja u seizmičkom riziku većem od onog iz 79, te da su stare zgrade podložnije riziku od novijih, kaže profesor na Građevinskom fakultetu Srđan Janković za NOVU M.

"Veliki broj zgrada, prebukiranost na malom prostoru, posljedice su koje nose seizmički rizik", kaže profesor na Građevinskom fakultetu Srđan Janković. 

Zbog toga je posebno potrebno obratiti pažnju prilikom izgradnje zgrada. 

"Izgradnja ne zavisi samo od projektanta, već u cijeloj priči, veliku ulogu igraju i izvođač radova, kao način održavanja zgrade", kaže Janković. Pojašnjava i da su starije zgrade izložene više seizmičkom riziku.  

„Ekstra ulaganja u seizmičku sigurnost je zanemarljivo kod novih zgrada i prosto je nedopustivo da u startu projektujemo nove zgrade, za razliku od starih zgrada. To je privilegija bogatih zemalja koje rade analizu postojećih zgrada i one koje nisu seizmički sigurne rade ojačanje.Zbog toga je neophodno da budemo svjesni činjenice da živimo na području koje je izloženo seizmičkom riziku, te da je prilikom izgradnje zgrada, neophodno ispoštovati sve propise, kako bi ljudski životi na dejstvo projektnog zemljotresa bili zaštićeni", kaže Janković.

Dodaje, da je procijenjeno da je seizmički rizik u CG, veći nego 1979. godine, kada je našu zemlju zadesio najrazorniji zemljotres.

„Sve ukazuje na to, da bi danas da se desi takav zemljotres, posljedice bile veće. Mi imamo ne samo u CG, nego i u svijetu povećanje seizmičkog rizika. Veća izgrađenost gustina...seizmički rizik je veći nego 79-e“, kaže Janković.

Da je područje južnog Balkana trusno, te da je uvijek moguć zemljotres,  bez obzira da li se prethodno dogodio, neki snažniji potres ili ne, kažu iz Seizmološkog zavoda. Navode i da očekuju da će zemljotresi u Albaniji, pruzrokaovati još zemljotresa sa manjom magnitudom u CG.

„Intenzivna  seizmička aktivnost je uobičajna i  nakon ovako snažnih zemljotresa i ona će se nastaviti sljedećih dana. Možemo zasigurno reći da će biti još zemljotresa male amplitude. Da li će biti jačeg potresa, to ne možemo reći. Epicentar glavnog udara zemljotresa koji se poslije njega događa bili su u okolini Drača na udaljenosti 60 km od Ulcinja. Građani južnog dijela CG su iz ovog žarišta mogli osjetiti samo zemljotrese, koji imaju magnitudu veću od 4 Rihtera a takvih je bilo šest“, objašnjava seizmolog Marin Čaveliš.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.