Oštećena
Foto:Twiter

Požari u Amazoniji

Oštećena "pluća svijeta": Vatra progutala stotine hiljada hektara brazilskih šuma

Stotine hiljada hektara brazilskih šuma vatra je već nepovratno „pregazila“. Razmjere štete se ne mogu sagledati, ali najbolji uvid u to koliko su „pluća svijeta“ oštećena imaju oni koje posao svakodnevno vodi na nebo iznad Amazonije.

Letjeti iznad djelova kišne šume u kojima požar bukti je iscrpljujuće i veoma potresno zbog beskrajnih razmjera razaranja.

Dim je tako gust, da ponekad avioni koji gase požare moraju da se popnu na veće visine kako bi se koliko-toliko osigurala bezbjednost.

Za one koji se nalaze u tim letjelicama, nekada je bolje da ne vide šta se na tlu zbiva.

Dim prikriva sve što je na zemlji. Ispod narandžastih mrlja vatra možda još bjesni, a veliki dio nekada prelijepog zelenog prostranstva pretvoren je u zgarište.

„Ovo nije samo šuma koja gori. Ovo je skoro groblje. Jer sve što vidite je smrt“, rekla je Rozana Viljar iz organizacije „Grinpis“, koja je pomogla ekipi Si-En-Ena da organizuje let preko ugroženih i oštećenih područja.

EC8JbpbXYAAWcpl

Foto:Twiter

Ono što je jasno kao dan je da se Brazil već suočava sa trajnim promjenama u svojoj ekologiji. 

„Amazonija je izuzetno važna za vode širom kontinenta. Dakle, ako isiječemo šumu, za nekoliko godina neće biti kiše na jugu zemlje“, naglasila je Viljareva. 

Gruba realnost uništenja „pluća svijeta“ upozorava na to šta se može dogoditi ukoliko svijet ne bude reagovao na klimatske promjene, koje neki stručnjaci već počinju da nazivaju klimatskom krizom.  

Iako je mnogo onih koji se danonoćno bore sa vatrom u Amazoniji, mnogo je i onih koji su izašli na ulice brazilskih gradova da bi tražili da se više učini u borbi protiv požara.

Ipak, kako ističu brojne organizacije za zaštitu prirode, vatra mora da se ugasi što prije, a krajnje je vrijeme i da se svi budlinici aktiviraju kako bismo spriječili da se nešto slično ponovi.  

Na samitu Grupe 7 u Bijaricu učesnici skupa su blizu dogovora o pomoći u gašenju požara u Amazoniji. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron je požare u Južnoj Americi okarakterisao kao međunarodnu krizu i to pitanje stavio kao prioritet samita u Bijaricu.

 

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.