Španci nagrađuju: Čaša piva za čašu opušaka
ilustracija

Španci nagrađuju: Čaša piva za čašu opušaka

Plaža je savršeno mjesto za čitanje, bavljenje sportom, sunčanje i kupanje. Ali za mnoge ona predstavlja i mjesto za opuštanje na kome dodatno uživaju pušeći cigaretu. Problem je to što svakog ljeta pijesak i more progutaju hiljade opušaka, kojima je potrebno više od deset godina da se razgrade.

Nanese li vas put ovog ljeta u Esteponu, primorsko mjesto na jugu Španije, donesite čašu punu opušaka na bilo koji štand na plaži i zauzvrat ćete dobiti čašu punu piva ili nekog osvježavajućeg napitka.

Tom inicijativom mjesto udaljeno 90 kilometara od Malage nastoji da održi svoje pješčane plaže čistim.

Kampanja „Obale bez opušaka“ naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista, prenosi Rts.

Na tom štandu-kafiću nalijepljen je promotivni plakat te kampanje.

„Imaju toksične ostatke pa, ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema srećan kraj“, objašnjava Oskar Ruli, predsjednik Udruženja štandova na plažama oko Malage.

Kako bi se prekinuo taj krug, potrebno je osvijestiti ljude koji tamo ljetuju i podstaći ih na čuvanje okoline.

„Jako mi se sviđa ova ideja. Fantastična je. Imaćemo čistiju plažu“, izjavila je jedna majka držeći za ruku malu djevojčicu dok zajedno posmatraju turiste kako opuške odlažu u plastične čaše.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.