U Turskoj zabranjena Parada ponosa, LGBT zajednica proglašena nepoželjnom
Foto: Ilustracija

U Turskoj zabranjena Parada ponosa, LGBT zajednica proglašena nepoželjnom

Turske vlasti zabranile su petu godinu zaredom održavanje “Parade ponosa” za prava LGBT populacije, saopštili su aktivisti grupe koja organizuje paradu u Istanbulu.

U saopštenju se navodi da su iz kancelarije guvernera zabranili “šetnju ponosa” u okrugu Taksim, kao i na trgu zapadno od grada, koji je predviđen za održavanje demonstracija.

Amnesti Internešnel pozvao je Tursku da ukine zabranu održavanja parade.

Iz grupe navode da vlasti nisu pristale ni na jednu predloženu lokaciju za održavanje ovog skupa, ocijenivši LGBT zajednicu “društveno nepoželjnom”, javio je AP.

Na "Paradi ponosa" u Istanbulu 2014. okupilo se više od 100.000 ljudi, a policija je nakon toga blokirala sve pokušaje održavanja sličnih skupova, podsjeća klix.ba.

Aktivisti tvrde da će nastaviti da javno iznose svoje zahtjeve, prenosi Klix.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.