Marković na prijemu povodom 93. rođendana kraljice Elizabete

Marković na prijemu povodom 93. rođendana kraljice Elizabete

Premijer Duško Marković prisustvovao je prijemu koji je povodom Nacionalnog praznika, 93. rođendana britanske kraljice Elizabete II, priredila ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp.

 

 

 

Ambasadorka Kemp naglasila je da je prethodnu deceniju je obilježio intenzivan razvoj crnogorsko-britanskih odnosa. Ona je istakla da Ujedinjeno Kraljevstvo nije samo prijatelj, saveznik i partner Crnoj Gori.

„Povezuje nas i to što smo Evropljani. Mi smo ponosni na naše odnose sa Evropom; na zajedničku istoriju, kulturu i geografiju. U oktobru prošle godine, Njeno Veličanstvo, kraljica Elizabeta je govorila o našim trajnim odnosima, koji oblikuju zajedničke vrijednosti, interese i budućnost", kazala je Kemp i dodala da će upravo ovo će biti naš najdragocjeniji oslonac i sredstvo u procesu definisanja novog partnerstva sa Evropom.

„Odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore su potvrda te posvećenosti. Kao što znate, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Crnu Goru na putu reformi ka Evropskoj uniji. Kada se osvrnem na ostvarenja Crne Gore u prethodnih deset godina, i na razvoj naših odnosa u tom periodu, sa uzbuđenjem iščekujem sve što nas čeka u narednih deset godina“, dodala je ona.

Kraljica Elizabeta je britanski monarh sa najdužim stažom u istoriji

Kraljica Elizabeta je stupila na prijesto 6. februara 1952. godine, a više od 80 odsto Britanaca ne znaju za drugog monarha osim za nju.

Kraljica Elizabeta je na tronu 67 godina i 74 dana čime je postala britanski monarh sa najdužim stažom u istoriji.

Po stažu na tronu premašila je i kraljicu Viktoriju koja je vladala 63 godine.

1467007apjonathanbradypakraljicals

Tokom vladavine Elizabete Druge promijenilo se 14 premijera, a na vlast je došla u vrijeme kada je predsednik Vlade bio Vinston Čerčil, objavio je ranije AFP.

Rođena kao prvo od dvoje djece u braku kralja Džorža VI i kraljice Elizabete, na prijesto stupa nakon smrti njenog oca,1952. godine.

Svoju hrabrost pokazala je tokom Drugog svjetskog rata službujući u vojsci Velike Britanije.

Od 1947. godine u braku je sa grčko-danskim princom Filipom.

Kraljica Elizabeta svake godine proslavlja dva rođendana, 21.aprila kada se rodila i zvanični koji se proslavlja u junu, zbog lijepog vremena. Ceremonija počinje počasnom paljbom, a rođendansko slavlje kulminira i završava se Festivalom boja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.