Univerzitet postoji zbog studenata, omogućite im da studiraju i rade
ilustracija

O zabrani profesorima da organizuju predrokove

Univerzitet postoji zbog studenata, omogućite im da studiraju i rade

Studenstka Inicijativa apelovala je na Univerzitet Crne Gore da ne zabranjuje predrokove za studente kojima su potrebni zbog rada u inostranstvu i sezonskih poslova.

Podsjetili su da je do sada bila praksa da profesori omogućavaju studentima predrokove završnih ispita kako bi mogli da rade u inostranstvu preko WAT programa, ali I sezonski  u Crnoj Gori.

"UCG pozivajući se na statut  uputio je dopis jedinicama da zabrane predrokove i time onemoguće mnogim studentima da polažu ispite i ujedno učestvuju u programima WAT . Da stvar bude još gora dopis upravo stiže u periodu kada se i realizuju predrokovi", navode iz Studentske inicijative.

dopiszabrana

Napominju da UCG statut treba da se prilagodi potrebama studenata i da što prije povuku odluku o zabrani i omoguće studentima da nesmetano polažu i rade. Naglašavaju da od WAT i sezonskih poslova nemaju korist samo studenti  već  i država koja ostvaruje priliv novca iz inostranstva kao i budžet koji se puni oporezivanjem.  Napominju i da predrokovi ne utiču na kvalitet obrazovanja i ocenjivanja već samo pružaju šansu studentima da studiraju i rade.

"Profesore, kao i sve fakultetske jedinice pozivamo da nastave sa dosadašnjom praksom.  Očekujemo i od SPUCG koji se deklarativno zalaže za prava studenata i njihov položaj  da osude zabranu UCG i iskoriste pravo glasa u Upravnom odboru UCG  kako bi što prije riješili ovaj problem. U slučaju nepostupanja po apelu i zahtjevu pozivamo kolege da dignu glas i izbore se za svoja prava u interese i da zajedno skupimo što više potpisa i predamo zahtjev UCG. UCG je tu zbog nas, a nismo mi tu zbog njega.", poručili su studenti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.