Albanija: Uhapšeno 50 osoba zbog nasilja na protestu opozicije
Foto: Tanjug/AP

Albanija: Uhapšeno 50 osoba zbog nasilja na protestu opozicije

Albanska policija procesuirala je desetine ljudi, od kojih je 50 uhapšeno, nakon nasilnih akata na jučerašnje protestu opozicionih stranaka u Tirani.

U zvaničnom saopštenju Generalne direkcije albanske policije, navodi se da su 84 osobe procesuirane zbog nasilja nad policijskim službenicima i državnim institucijama u jučerašnjem opozicionom protestu, od kojih je 50 uhapšeno.

"Demonstranti su zbog upotrebe molotovljevih koktela, vatrometa, dimnih bombi i drugih predmeta prouzrokovali znatna oštećenja na vratima i prostorijama kabineta premijera, kod sedišta Skupštine, na vratima Ministarstva unutrašnjih poslova. Uništili su prostorije nekih privatnih i javnih subjekata“, navodi se u saopštenju prenosi Anadolija.

Uhapšeni se terete za krivična djela "suprostavljanje policijskim službenicima javnog reda", "napad na dužnosti", "kršenje javnog reda i mira", "uništavanje imovine vatrom" i "kršenje pravila o eksplozivnim, zapaljivim i radioaktivnim supstancama".

"Tirana je sinoć doživjela niz koordinisanih napada na ustavne institucije i policiju", naveo je u svojoj reakciji albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj. 

"Potpuno sam uvjeren da će nadležna pravna tijela preduzeti potrebne mjere kako bi sve one koji su planirali, organizirali i usmjerili napade na institucije i policiju odgovarali", izjavio je ministar Lešaj.

Prema navodima policije, 16 policajaca je povrijeđeno u nasilju na protestu, a i nekoliko demonstranata.

Protest koji su organizirale albanske opozicione stranke, Demokratska stranka (PD) i Socijalistički pokret za integraciju (LSI), održan 11. maja u Tirani, protekao je uz tenzije i sukobe između policije i demonstranata.

Čelnici i pristalice opozicionih stranaka protestujući insistiraju na organizaciji prijevremenih izbora u Albaniji. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.