Formiranje vlade građanskog jedinstva po paritetnom principu, bez bojkota parlamenta
Foto:Screenshot

Predstavnici pokreta "Odupri se" i opozicije usaglasili Sporazum

Formiranje vlade građanskog jedinstva po paritetnom principu, bez bojkota parlamenta

Predstavnici pokreta "Odupri se" i svih opozicionih partija usaglasili su sinoć "Sporazum o budućnosti", kojim je predviđeno formiranje vlade građanskog jedinstva po paritetnom principu.

To je medijima, u ime pokreta "Odupri se" saopštio Džemal Perović, nakon što je sinoć održao sastanak sa liderima i predstavnicima svih parlamentarnih opozicionih partija.

Ne želeći da otkriva detalje dogovora koji je postignut, Perović je saopštio kako će pun sadržaj sporazuma biti poznat tek u subotu, kada će ga potpisati lideri svih opozicionih partija.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, sporazum koji je sinoć dogovoren predstavlja kombinaciju tri različita dokumenta, od kojih je jedan onaj koji su prvobitno iznijeli predstavnici pokreta "Odupri se" i dvije različite platforme koje su potom predložili Demokratski front i Socijaldemokratska partija.

Dva izvora Pobjede iz dvije različite partije saopštili su da u sporazumu koji je usaglašen nema stava o "obaveznom bojkotu parlamenta, što je bio sastavni dio prvobitnog Sporazuma za budućnost".

“Sva koplja su se suštinski lomila oko tog pitanja. Predstavnici DF-a i SDP-a su istrajali u stavu da bi bojkot parlamenta bio besmislen, da bi bilo onemogućeno sprovođenje i pregovora o izbornim uslovima i ispunjavanje zahtjeva o tehničkoj vladi. Dogovoreno je da tog pitanja u sporazumu nema, odnosno da se partije mogu vratiti u parlament", saopštili su izvori.

Izvori Pobjede su saopštili i da je, iako uz protivljenje dijela učesnika razgovora, ostao član sporazuma koji predviđa vladu na paritetnom principu, od kojih bi jednu trećinu činila vladajuća koalicija, jednu trećinu opozicija a jednu trećinu nezavisni intelektualci i NVO sektor.

Zahtjev za ostavkama je, prema saznanjima Pobjede, ostao kao "zahtjev građana sa protesta".

U Sporazumu o budućnosti je, prema saznanjima lista, preimenovan član pet iz prvobitne verzije tog dokumenta, kojim je bilo predviđeno da buduća vlada građanskog jedinstva ni na koji način ne utiče na mijenjanje spoljnopolitičkog kursa Crne Gore.

Tim članom sada je, kako saznaje Pobjeda, definisano da vlada građanskog jedinstva daje punu podršku daljem nastavku evropskih integracija Crne Gore.

Sinoćnjem sastanku sa predstavnicima pokreta prisustvovali su lideri Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

Na sastanku su bili i poslanici Demokratskog fronta Predrag Bulatović, Branko Radulović i Strahinja Bulajić, Demokrata Boris Bogdanović, član predsjedništva Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, izvršni direktor Ure Zoran Mikić, kao i predstavnici Ujedinjene Crne Gore Stojan Sjekloća, Demosa Vuko Vlahović i Radničke partije Željka Savković.

Prema informacijama Pobjede, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je prvo došao na sastanak koji je organizovan u jednom nedovršenom objektu na Zabjelu, a potom i napustio mjesto svojim automobilom.

Sastanku je u ime SDP-a prisustvao Vujović, član Predsjedništva.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.