Za račun za struju od 100 eura povećanje iznosi samo 2,7 eura
ilustracija

60 odsto potrošača neće imati nikakvo uvećanje

Za račun za struju od 100 eura povećanje iznosi samo 2,7 eura

Elektroprivreda (EPCG), uvođenjem tarifnih modela, pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena električne energije na berzi i socio-ekonomske situacije, vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača, saopštio je predsjednik Odbora direktora te elektroenergetske kompanije, Đoko Krivokapić.

“Putem tarifnih modela želimo da potrošačima omogućimo da u skladu sa načinom potrošnje električne energije izaberu najracionalniji model za svoje domaćinstvo”, rekao je Krivokapić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da u EPCG već dugo analiziraju, ne samo trenutnu tržišnu situaciju tog energenta, već su napravili veoma odgovornu analizu budućih dešavanja, nakon čega su i donijeli odluku koja će rezultirati većim cijenama električne energije od 1. marta.

“U skladu sa zakonski definisanim ograničenjima, nova cijena energije u određenim tarifama je u prosjeku uvećana šest odsto. S obzirom na to da energija predstavlja oko 45 odsto ukupnog obračuna, to znači da će kod osnovnog tarifnog modela ukupni račun biti uvećan samo 2,7 odsto. Dakle, za račun od 100 eura povećanje iznosi 2,7 eura”, precizirao je Krivokapić za Minu, piše Antena M.

EPCG, kako je dodao, svoje zakonsko pravo nije iskoristila početkom godine, upravo zbog toga što su januar i februar mjeseci sa najvećom potrošnjom, a shodno tome i najvećim računima.

On je pojasnio da  nova cijena energije za domaćinstva u Crnoj Gori iznosi 42 EUR po megavat satu (MWh), ukoliko se uračuna popust od 13 odsto redovnim platišama, kojih ima oko 200 hiljada, cijena je 37 eura po MWh, dok je na tržištu trenutna cijena 67 EUR po MWh.

Krivokapić je objasnio da cijena električne energije nije povećana u svim modelima.

“Za određene grupe potrošača, povećanja u određenim tarifnim modelima neće ni biti. Naime, preko 60 odsto kupaca u Crnoj Gori neće imati nikakvo uvećanje. Naprotiv, čak će im cijena energije biti manja. Na primjer, u plavom modelu tarifiranja cijena energije biće niža od prethodne oko dva odsto, za domaćinstva koja troše do 300 kilovati sati (kWh)”, rekao je Krivokapić, prenosi Antena M.

Prema njegovim riječima, i kod ostalih paketa u zavisnosti od potrošnje nema drastičnog rasta u odnosu na prethodne cijene. Tako, na primjer na prosječan račun koji je u januaru iznosio 47 eura, uvećanje zbog novih cijena energije je oko jedan eura.

“Ako se na cijenu energije uračuna popust od 13 odsto za članove Zlatnog tima, kojih je oko 200 hiljada, novo uvećanje je i za njih neosjetno”, dodao je Krivokapić.

U saradnji sa Vladom, kako je podsjetio, nastavlja se i obračun subvencija za oko 18 hiljada ranjivih kupaca definisanih u skladu sa kriterijumima Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje podrazumijevaju umanjenje, u prosjeku, 50 odsto računa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.