Saradnjom do kvalitetnog i objektivnog izvještavanja o slučajevima krivičnog pravosuđa
Foto:CEDEM

Saradnjom do kvalitetnog i objektivnog izvještavanja o slučajevima krivičnog pravosuđa

Centar za demokratiju i ljudska prava - CEDEM, u saradnji sa TV Prva, održao je tri radna sastanka u okviru projekta “Jačanje uloge medija u unapređenju krivičnog pravosuđa u Crnoj Gori” koji je finansiran od strane EU kroz program Profesionalizacija medija u Crnoj Gori.

Vjerujući da saradnja predstavnika sistema pravosuđa na lokalnom nivou, sa jedne strane i medija i civilnog sektora, sa druge strane, može dovesti do sinergije potencijala koje bi rezultiralo kvalitetnim i objektivnim izvještavanjem o slučajevima krivičnog pravosuđa i adekvatnom informisanju javnosti, organizovani su radni sastanci u  Pljevljima, Ulcinju i Nikšiću, saopšteno je iz CEDEMa.

Radnim sastancima prisustvovali su rukovodioci Osnovnog državnog tužilaštva i portparoli osnovnih sudova iz navedenih gradova, dok su ispred medija prisustvovali predstavnici svih lokalnih emitera, kao i dopisnici nacionalnih medija, ali i par organizacija civilnog društva koji se bave ovom problematikom.

Iz CEDEMa pojašnjavaju da je svrha radnih sastanaka je podsticanje dijaloga među navedenim akterima, posebno o korišćenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama u cilju poboljšanja kvaliteta i kredibiliteta medijskog izvještavanja o slučajevima krivičnog pravosuđa, istovremeno kreirajući sliku pravosudnih organa kao otvorenih i spremnih za saradnju sa medijima i organizacijama civilnog društva.

"Razgovori su protekli u konstruktivnoj atmosferi zahvaljujući čemu su obije strane zajedno utvrdile nekoliko problema i koraka neophodnih za njihovo rešavanje kako bi se nastavilo u pravcu poboljšavanja saradnje. Konstatovano je da je saradnja portparola tužilaštava i medija na visokom nivou i da su rukovodioci ODT-a najčešće dostupni novinarima. Sa druge strane, vidljivost portparola Osnovnih sudova nije bila dovoljna, pa predstavnici medija nisu bili upoznati sa tom funkcijom, iako je na zvaničnom sajtu sudstva jasno navedena. S tim u vezi, uspostavljen je kontakt i buduća saradnja između portparola Osnovnih sudova navedenih gradova i predstavnika medija", saopšteno je.

IMG4355

Takođe, kako se dodaje, ocijenjeno je da je donošenjem zakonskih akata o Osnovnom sudu i Državnom tužilaštvu 2015. godine, otvorenost institucija pravosuđa i saradnja sa medijima značajno poboljšana, ali da i dalje ostaje prostora za jačanje ove saradnje i povjerenja sa obije strane.

"Predstavnici medija predložili su skraćivanje roka za dobijanje povratne informacije od strane pravosudnih institucija, ukoliko se radi o veoma aktuelnom događaju koji je pod lupom javnosti, a u interesu javnosti čije je pravo da zna. Određeni broj novinara je naveo da se ubuduće izbjegava selektivnost pri davanju informacija i da svaki medij dobije identične informacije o određenom događaju. Sa druge strane predstavnici sistema pravosuđa ukazali su na važnost poznavanja terminologije, na čemu je CEDEM intezivno radio prethodnih mjeseci kroz organizovane obuke za novinare,  ali i nadležnosti određenih tijela, posebno imajući u vidu događaje sa kojih predstavnici medija informišu sa lica mjesta", naveli su iz CEDEMa.

Zaključeno je ovakva vrsta sastanaka i više nego potrebna, imajući u vidu zainteresivanost građana za rad i nadležnosti pravosudnih institucija na lokalnom nivou, jer je javnost mišljenja da su iste i dalje zatvorene za javnost.

"Primjenom navedenih koraka bi rezultiralo profesionalnijim medijskim izvještavanjem odnosno smanjenjem špekulacija, uz korišćenje prostora za unapređenje saradnje i jačanja povjerenja, uslijed nedostatka konkretnih inicijativa sa obije strane. CEDEM će u narednom period postupati kao medijator, prilikom podnošena inicijativa akata adresiranih na institucije pravosuđa, a sve u cilju izvještavanja medija u skladu sa Etičkim kodeksom Crne Gore", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.