Slučaj trudnice sa Cetinja: Od nije ti ništa do intenzivne njege
Ilustracija

Supružnici optužuju ljekare Opšte bolnice Danilo I

Slučaj trudnice sa Cetinja: Od nije ti ništa do intenzivne njege

Marija Ražnatović, trudnica sa Cetinja, obratila se zahtjevom Ministarstvu zdravlja da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti ljekara Opšte bolnice Danilo I zbog, kako kaže Ražnatović, nesavjesnog, neprofesionalnog i nehumanog ponašanja prema njoj kao pacijentu, zbog čega je i bila životno ugrožena i u teškom stanju završila na odjeljenju intenzivne njege Kliničkog Centra u Podgorici.

Mariji je u Kliničkom Centru Srbije u Beogradu 1995. godine ugrađen vještački mehanički mitralni zalizak i narednih godina nije imala problema sa srcem. Sve dok nije poželjela da ostane trudna.

-Kako poslije 3 godine braka nije došlo do željene trudnoće odlučila sam sa svojim suprugom da krenemo u postupak vantjelesne oplodnje na humanoj klinici na Cetinju. Uradili smo sva ispitivanja i labaratorijske nalaze koji su se od nas tražili od strane ljekara i još je nedostajao nalaz kardiologa da bi dokumentacija bila kompletna. 27.04.2017 god. otišla sam kod kardiologa Srđana Perazica koji mi je uradio ultrazvuk srca i rekao da je sve u najboljem redu. Zatim sam otišla na humanu kliniku i doktor Željko Lazović mi je rekao da nije dovoljan ultrazvuk srca i pregled već da se vratim kod kardiologa Perazića i da mi prepiše terapiju za razređivanje krvi koja je neophodna u mom slučaju, jer imam vještački mitralni zalizak.- počinje priču o tom kako je završila na intenzivnoj njezi Kliničkog Centra Crne Gore Marija Ražnatović.

bolnicadanilo

Perazića, kaže Ražnatović, nije  zatekla u bolnici pa ga je drugi internista, Zoran Vujisić nazvao telefonom i on joj je propisao Fraxsipirin za razrjeđivanje krvi. To doktoru sa Klinike za humanu reprodukciju nije bilo dovoljno već joj je dao uput za hematologiju Kliničkog Centra. Sve vrijeme Marija je koristila Fraxipirin kao terapiju i posjećivala izabranog ginekologa jer je u međuvremenu ostala trudna pa joj vještačka oplodnja nije bila potrebna.  A onda, kaže Marija, kreću njene muke.

-14.08.2017 god. u snu me uhvatilo gušenje i bolovi u grudnom košu i odmah sam sa svojim suprugom otišla u Hitnu pomoć na Cetinju i urađen mi je pregled i upućena sam odmah na Ginekološko odjeljenje opšte bolnice Cetinje gdje sam rekla da mi je jako loše da ne mogu da dišem i upozorila ih da imam vještacki mehanički mitralni zalizak i da koristim  Fraxsipirin i tamo me je pregledao meni nepoznati doktor i rekao da mi nije ništa i dao mi da popijem sedativ za smirenje, nakon čega su me poslali kući i nijesam dobila nikakav izvještaj.- priča Marija Ražnatović za Kodex.

Nakon par sati opet joj je bilo loše i ovaj put završava na internom odjeljenju opšte bolnice na Cetinju, opet je otpuštaju uz objašnjenje da joj nije ništa. I tu noć, kaže Marija, provodi u agoniji pa opet dolazi ujutro na isto mjesto gdje opet dobija dijagnozu da joj nije ništa.

-Ni tu noć nikako nisam mogla da spavam, moje stanje se jako pogoršalo i poslije još jedne duge i teške noći provedene u strahu za svoj život i život bebe koja je u stomaku tek nepuna 4 mjeseca, smogla sam snage i uz pomoć supruga  16.08.2017 god. otišla kod svog izabranog ginekologa dr. Aleksandre Perišić kojoj sam se u suzama požalila, ona me je ginekološki pregledala i dala uput za prijem na bolničko liječenje na ginekološkom odjeljenju opšte bolnice Cetinje, gdje sam opet dobila dijagnozu da mi nije ništa.- kaže Marija Ražnatović.

Tek 17. prošlog mjeseca Mariji su  izvadili krv i poslali u  KCCG na analizu D DIMER testa, i tek tada premjestili  na interno odjeljenje  a kada su stigli nalazi iz KCCG naloženo je da je hitno prebace u tu ustanovu.

KCCG1

-Moram naglasiti da sam u jako lošem stanju i životno ugrozena poslata sa ambulantnim kolima uz pratnju medicinske sestre, bez pratnje ljekara. Kada smo stigli u KCCG dr. Nebojša Bulatović je preuzeo dalje liječenje i saopštio mom suprugu da je moje stanje alarmantno, da sam u jako lošem stanju, da je mitralni vještački zalizak u potpunosti blokiran i u plućima ima jako puno vode i da sam životno ugrožena. Nakon toga su me prebacili na koronarno odjeljenje intezivne njege gdje je dr. Bulatović uložio sve moguće napore da spasi moj život i život moje nerođene bebe u čemu je i uspio. Osam dana sam provela na odjeljenju za intezivnu njegu koronarne jedinice u KCCG. –završava svoju epopeju Ražnatović.

Nakon svega Marija Ražnatović od Ministarstva zdravlja zahtijeva da, ono što je prema njenom mišljenju  teško djelo protiv zdravlja ljudi, ispita i traži da se utvrdi odgovornost  za propuste koji su napravljeni i koji su umalo koštali života nju i njeno nerođeno dijete.

I da se preduprijedi da se nekom drugom to dogodi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.