Evo koliko djeci smijete davati voćne sokove
Ilustracija

Evo koliko djeci smijete davati voćne sokove

Roditelji vjerovatno nehotice djeci daju previše voćnih sokova, tvrde pedijatri.

Američka pedijatrijska akademija objavila je nove smjernice za roditelje, prema kojima djeci mlađoj od godine ne treba uopšte davati voćne sokove. 

Izuzetak jedino može biti slučaj konstipacije (zatvora) i tada djeci treba dati isključivo stoprocentni voćni sok. 

Za djecu uzrasta od jedne do tri godine, pedijatri preporučuju ne više od 100 grama voćnog soka dnevno, a za djecu od treće do šeste ne više od 150 grama. 

"Porodice s malom djecom sa dentalnim karijesom trebalo bi da porazgovaraju s pedijatrom o unosu voćnih sokova, jer je sasvim moguće da je to uzrok", kažu iz Pedijatrijske akademije. 

Grupa navodi da još nema dovoljno dokaza da voćni sokovi utiču na gojaznost kod djece, ali svakako preporučuju eliminaciju svih kaloričnih napitaka iz ishrane mališana koji imaju višak kilograma.

Fox news

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.