Učenici tuku nastavnike, roditelji im pomažu!

Anarhija u srpskim školama

Učenici tuku nastavnike, roditelji im pomažu!

Učionice škola u Srbiji sve češće „poligon“ za izlive bijesa i frustracije nezadovoljnih đaka. Profesori nemoćni da se zaštite. Stručna javnost predlaže načine na koje bi ovaj problem mogao da bude riješen.

Dojave o bombama u školi postale su odličan „način“ da se izbjegne pismeni zadatak ili kontrolna vježba. Izazivanje nereda na času koje đaci „kače“ na JuTjub „rađa“ nove „školske junake“.Internet je preplavljen klipovima na kojima se vidi kako učenik motociklom upada na čas, ili kako đaci dok nastavnik piše po tabli, iznad njegove glave vitlaju stolicama, šipkama, igraju fudbal, skidaju pantalone, otimaju dnevnik…

Posljedica ovakvog ponašanja je i ogromno odsustvovanje sa nastave. U prvom polugodištu, prema podacima Foruma srednjih stručnih škola Beograda, u pojedinim odeljenjima zabilježeno je čak 4.500 neopravdanih i opravdanih izostanaka!

Situacija je zabrinjavajuća i u osnovnim školama. Anketa Foruma beogradskih osnovnih škola pokazala je da samo 26 odsto nastavnika nije doživjelo nasilje, a 45 odsto prosvjetara smatra da ovaj problem može biti riješen kroz veća ovlašćenja prosvjetara.

Kodeks ponašanja: Nemarnim roditeljima oduzeti bahatu decu!

U svim školama u Novom Sadu uskoro će biti uveden kodeks ponašanja đaka i roditelja. Ukoliko roditelji ne budu poštovali pravila, škola će predložiti oduzimanje roditeljstva! Kazna đacima je isključenje - za srednjoškolce, a promjena škole - za osnovce.