Muva masline ugrožava ovogodišnji rod
ilustracija

Maslinari zabrinuti

Muva masline ugrožava ovogodišnji rod

"Muva masline" prijeti da desetkuje ovogodišnji rod! Uprava za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove upozorila je proizvođače da je, zbog povećanog prisustva muve masline, potrebno što prije obaviti tretiranje stabala te biljke.

Da je problem jako ozbiljan govori i upozorenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Iz tog resora su saopštili da su pregledom postavljenih klopki, utvrđeno je prisustvo "muve masline na svim proizvodnim lokalitetima".

Iz ovog resora maslinarima je preporučeno da prskaju masline i da sa tim počnu što prije! Ukoliko maslinari ne preduzmu ove mjere, ovogodišnji rod bi u potpunosti mogao da strada i Crna Gora bi po prvi put u istoriji mogla da završi godinu bez praktično ijedne masline koja je rodila u našim maslinjacima. 

Maslinari u Ulcinju zabrinuti su. Poznati ulcinjki maslinar Fatmir Sadiku kaže da su vremenske neprilike ovome doprinijele.

- Treba djelovati preventivno, jer su julske kiše doprinijele tome. Rod ove godine je zasita ugrožen! To uništava maslinjake- kaže Sadiku.

Ulcinjski maslinar tvrdi da je u maslinjacima ova bolest vidljiva.

- Svaki dan sam u mom maslinjaku i pratim situaciju. Masline se moraju zaštiti - navodi Sadiku.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.