Počinje EURO 2016 , Španija brani titulu
Foto:Getty images

Šampionat će obezbjeđivati 90.000 ljudi

Počinje EURO 2016 , Španija brani titulu

Evropsko prvenstvo u fudbalu, 15. po redu, počinje danas u Francuskoj, na stadionu Sen Deni u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije.

Prvi put 24 tima boriće se za šampionski trofej, umjesto dosadašnjih 16.

Prvi put u istoriji na velikoj sceni naći će se Albanija, Island, i Sjeverna Irska, Austrija i Ukrajina prvi put nakon što su po jednom bili domaćini, dok se Mađari vraćaju na veliku scenu posle 44 godine. 

Titulu brani Španija, koja je prije četiri godine bila ubjedljiva u Poljskoj i Ukrajini, a prognoze kažu da je tim Visentea Del Boskea i dalje jedan od najvećih kandidata za prvo mjesto, ali tek iza šampiona svijeta Njemačke i Francuske, koja se nada da bi mogla da reprizira 1984. i 1998. godinu kada je kao domaćin postala prvak Evrope i svijeta.

Upravo tri pomenuta tima imaju i najviše trofeja - Španci i Njemci po tri, a Francuska dva. Po jednom najbolji na Starom kontninentu bili su Italija, Ceška, Holandija, Danska i nekadašnji Sovjetski savez.

Naravno, nikako ne bi trebalo otpisati Italiju, bez obzira što nema zvijezde u timu kao prethodnih godina, dok bi izennađenje turnira mogli da budu Belgija ili Portugalija predvođena Kristijanom Ronaldom.

Utakmice će se igrati na 10 stadiona, zvanično u 10 gradova, pošto se "Park prinčeva" vodi kao Pariz, a stadiona "Francuska" kao Sen Deni, mada je u pitanju predgrađe glavnog grada. Igraće se još u Marseju, Lionu, Lilu, Bordou, Nici, Sent Etjenu, Lansu i Tuluzu.  

Nažalost, najava za EURO ima i svoju nefudbalsku priču, s obzirom na opasnost od terorizma koja "visi kao mač" iznad glave organizatorima i njihovim gostima posle prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu.

Ipak, francuske vlasti i policija uvjeravaju da će sve proći u najboljem redu i da će svi učesnici kontinenatlnog spektakla biti bezbjedni. 

Kako je najavljeno, turnir će obezbjeđivati 90.000 ljudi, od čega 77.000 policijskih i paravojnih jedinica, kao i 13.000 pripadnika privatnog obezbeđenja. 

Raspored:

Grupa A: Francuska, Rumunija, Švajcarska, Albanija.

Grupa B: Engleska, Rusija, Vels, Slovačka.

Grupa C: Njemačka, Ukrajina, Poljska, Sjeverna Irska. 

Grupa D: Španija, Češka, Turska, Hrvatska.

Grupa E: Belgija, Italija, Republika Irska, Švedska.

Grupa F: Portugalija, Island, Austrija, Mađarska.

Plasman u osminu finala obezbijediće po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe i još četiri najbolje trećeplasirane.

Finale se igra 10. jula, takođe, na stadionu Francuska u Sen Deniju.

 Sistem takmičenja 

Reprezentacija će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri ekipe i igraće se po jednokružnom bod sistemu svako sa svakim.

U osminu finala EURO 2016 plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Od osmine finala kreće takozvana nokaut faza. U ovoj fazi takmičenja u slučaju da nakon 90 minuta ne bude bio poznat pobjednik igraće se produžeci, dva puta po 15 minuta. Ukoliko ni tada ne bude pobjednika izvodiće se penali.

Dosadašnji šampioni Evrope 

Domaćin Francuska 1960. godine – šampion SSSR, Španija 1964. – Španija, Italija 1968. – Italija, Belgija 1972. – Zapadna Njemačka, SFR Jugoslavija 1976. – Čehoslovačka, Italija 1980. – Zapadna Njemačka, Francuska 1984. – Francuska, Zapadna Njemačka 1988. – Holandija, Švedska 1992. – Danska, Engleska 1996. – Njemačka, Belgija i Holandija 2000. – Francuska, Portugal 2004. – Grčka, Austrija i Švajcarska 2008. – Španija, Poljska i Ukrajina 2012. – Španija.

Agencije

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.