Hoćemo CG u kojoj neće biti povlašćenih, u kojoj će na čelu države biti ustav i zakon

Živković poručio

Hoćemo CG u kojoj neće biti povlašćenih, u kojoj će na čelu države biti ustav i zakon

Danas je konstituisan opštinski odbor Srpske Stranke za Berane od 51. člana. Za predsjednika opštinskog odbora izabran je profesor informatike Todor Milićević, za potpredsjednika profesor srpskog jezika i književnosti Novica Lutovac, a za predsjednika izvršnog odbora privrednik Mišo Bojović . Inače u opštinskom odboru ima petnaest članova sa visokom školskom spremom, magistarskom ili doktorskom titulom.

Tom prilikom prisutnima se obratio prof.dr Milovan Živković, nosilac poslaničke liste Srpske Stranke na predstojećim parlamentarnim izborima. 

"Danas započinjemo drugu fazu rada naše stranke u Beranama. U prvoj fazi mi smo širili ideju stranke, radili na pronalaženju kvalitetnih predstavnika i kontakt osoba u skoro svim mjesnim zajednicama, pa danas možemo konstatovati, da trenutno ovaj i ovakav sastav imaju možda jedino DPS i SNP u Beranama. Formiraćemo danas odbor od 51 člana, a da se sjutra održe lokalni izbori u Beranama, naša stranka bi sigurno osvojila nekoliko mandata na njima. Ovo sigurno nije i neće biti kraj. Stranka ce dalje da jača i očekujem da će uskoro vrijeme biti najznačajniji predstavnik srpskog naroda", saopštio je Živković.

Razlog formiranja stranke, kako ističe, leži u činjenici, da je 10 godina nakon osamostaljenja Crne Gore Srpski narod u njoj u najnezavidnijem položaju od postanka Crne Gore.

"Srbi čine 28.5%, ukupnog stanovništva Crne Gore, a u nekim opštinama sjevera su i apsolutna većina. Srba međutim nema u Vladi Crne Gore, nema ih u organima rukovođenja u javnim preduzećima, u rukovodećim strukturama policije, sudstva, prosvjete, zdravstva", naveo je on.

Prema njegovim riječima, srpski jezik se dodatno potiskuje, a srpski pisci se izbaciju iz čitanke i lektire , kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Dodaje da Srba gotovo nema među novozaposlenim u javnim preduzećima, "a opštine gdje su Srbi većinski narod se dodatno siromaše, što Srbe tjera, da se asimiluju, sele ili kriju svoj identitet. Često smo u prilici da čujemo za nekoga, da je Srbin, ali to ne smije da kaže zbog svog radnog mjesta".

Živoković ističe da su ih pozvali da ne poštuju simbole države, zatim institucije sistema, da mitinguju i kada je trebalo i kada nije trebalo, samo da bi pojedincima bilo bolje.

"Srpskom narodu nije bilo bolje, a lideri su ostajali isti, neki već više od 2 decenije. Ko danas pominje profesore iz Nikšića, koji su ostali bez posla, samo zato što su bili Srbi i zalagali se za očuvanje tada jedinog službenog jezika u Crnoj Gori, ko pominje poginule i ranjene na ratištima u koja ih je gurnuo režim. Ko brine o onim koji su ostali bez posla zato što nisu pripadali vladajućoj većini. Na drugoj strani naši lideri više brinu o tome da li je bolji Milo Ili Ranko, da li je bolji Miodrag Lekić ili Rakčević, da li je bolje ići sa Džavidom Šabovićem ili Azrom Jasavić. Nećemo u vlast ni sa Rankom ni sa Milom, hoćemo da se nagodimo oko vršenja vlasti i sa jednim i sa drugim, pa koliko oni budu poštovali nas poštovaćemo i mi njih", saopštio je Živoković.

"Sve što tražimo za naš narod nudimo i svim drugim narodima. Hoćemo Crnu Goru u kojoj neće biti povlašćenih, niti diskriminisanih naroda, u kojoj će na čelu države biti ustav i zakon", zaključio je on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.