EUROSONG SKANDAL: Već se zna pobjednik?! (VIDEO)
Foto: bhrt.ba

Večeras prvo polufinalno veče

EUROSONG SKANDAL: Već se zna pobjednik?! (VIDEO)

Dugoočekivani muzičko takmičenje Eurosong, koje se ove godine održava u Švedskoj, počeće večeras, kada će se u prvoj polufinalnoj večeri predstaviti 18 takmičara.

Iako se organizatori trude da svake godine uvode nova, sve stroža pravila glasanja, nisu uspjeli da spriječe skandal koji je izbio sinoć na generalnim probama, kada svoje glasove daju članovi žirija.

Sve se desilo zbog toga što je jedna članica iz Rusije svoje praćenje generalne probe emitovala uživo putem servisa "Periscope". Snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama, a na njemu se vidi kako žiri prati nastupe Holandije i Jermenije, a potom se čuje njihov razgovor da su holandskim predstavnicima dali sedam bodova.

Snimljen je i papir sa glasovima, na kojem nije obilježeno ko je dobio koliko bodova, ali je tabela Holandije označena plusom, a Moldavija i Mađarska minusima.

 
glasanje

Naišli su i na mnoštvo kritika zbog svog ponašanja na snimku, pa se oni sve vreijme smiju i slikaju umjesto da slušaju numere koje treba da ocijene. Pojedini fanovi već su tražili od Evropske radiodifuzne unije da se njihovi glasovi diskvalifikuju, a odluku organizatora znaćemo u popodnevnim časovima.

Rusi su ovim prekršili nekoliko strogih pravila, pa osim što nije dozvoljeno da se snimaju tokom glasanja, zabranjeno je i da svoje glasove objavljuju u javnosti.

Naši predstavnici će večeras, u prvoj polufinalnoj večeri nastupiti 15 po redu, kada će se zajedno sa još 17 zemalja boriti za svoje mjesto u finalu, koje če se održati14.maja. 

Bend Highway je prethodnih dana već imao priliku da "osjeti" scenu Globe Arene u Stokholmu, s obzirom da su večerašnjem nastupu prethodile probe, a sinoć su imali i nastup pred žirijem iz 21 zemlje, čiji poeni će dati polovinu ukupnih glasova, dok će drugu polovinu činiti glasovi gledalaca. 

Kolektiv.me/Blic.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.