Nećete vjerovati koliko je ovo štetno, a svi to radimo prije seksa
Ilustracija

Ljekar savjetuje

Nećete vjerovati koliko je ovo štetno, a svi to radimo prije seksa

Sve što smo do sada znali o seksu palo je u vodu kad su ljekari rekli da ovo radimo pogrešno.

Uz seks se veže najviše mitova i "bapskih priča". Od onih školskih - da ako poskakuje nakon seksa djevojka neće moći da ostane u drugom stranju, do toga da samo muškarci ejakuliraju. 

No jedan savjet za bolji seks se pokazao ne samo besmislenim nego i štetnim. Naime, uriniranje prije seksa - koje se promovisalo kao način izbjegavanja urinarnih infekcija, čini upravo suprotno od onoga što se tvrdi. 

Vodeći urolozi napominju da namjerno uriniranje prije seksa povećava rizik od pojave infekcija, s kojima se žene ionako mnogo češće bore od muškaraca. 

Urolog Dejvod Kaufman tvrdi da je priča o prednostima uriniranja prije seksa jedna od najraširenijih, te redovno svoje pacijentkinje uvjerava da to ne čine, budući da je to vodeći uzrok pojave postkoitalnih urinarnih infekcija. 

Naime, tokom seksa vaginalne bakterije se mogu pogurati u mokraćni kanal, koji zatim omogućava bakterijama da putuju kroz njega i lakše se dočepaju mokraćnog mehura, gdje stvaraju infekciju. 

Zbog svega ovoga morate obaviti malu nuždu poslije seksa i dobro paziti da unosite dovoljno tečnosti u organizam, kako biste izbjegli dehidraciju i pomogli izbacivanju bakterija iz urinarnog trakta, piše Independent. 

Također, infekcijama u tom području doprinosi korišćenje dijafragme i prezervativa sa spermicidnim lubrikantima.

Express.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.