Bogdan Tanjević novi selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore
Bogdan Tanjević

Četvrti crnogorski stručnjak od sticanja nezavisnosti

Bogdan Tanjević novi selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore

Trofejni stručnjak Bogdan Tanjević novi je selektor muške seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore.

On je ljetos privremeno predvodio crnogorsku reprezentaciju na Igrama malih zemalja na Islandu i sa njom osvojio zlatnu medalju. U crnogorsku košarku vratio se sredinom novembra 2013. godine kada je izabran za predsjednika Udruženja košarkaških trenera Crne Gore, piše Rtcg pozivajući se na Minu.

Tanjević je četvrti crnogorski stručnjak od sticanja nezavisnosti. Do sada su tu funkciju obavljali Duško Vujošević, Dejan Radonjić i Luka Pavićević.

Tanjević će zvanično biti predstavljen danas u 14 sati.

Njemu će u stručnom štabu pomagati Dušan Dubljević i Boško Radović.

Crnogorski stručnjak, koji je rođen u Pljevljima 1947. godine, ima bogato iskustvo. Proslavljeni trener je sa tri različite reprezentacije (Jugoslavija, Italija i Turska) osvajao medalje na velikim takmičenjima, a nije zanemarljiva ni njegova klupska karijera.

Tanjević je predvodio Tursku na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, ali je nakon rane eliminacije podnio ostavku.

To je bio njegov drugi mandat na klupi Turske, koju je predvodio od 2004. do 2010. godine, kada je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. On je tokom karijere bio trener sarajevske Bosne, sa kojom je osvojio Kup šampiona 1979. godine.

Trenersku karijeru započeo u KK Bosna 1971. godine, a kojim je osvojio prvenstva 1978. i 1980. i Kup evropskih šampiona 1979. 

U Crnoj Gori je radio kao trener Budućnosti u sezoni 2000/2001. Sa podgoričkim lubom je osvojio Kup Jugoslavije.

Takođe, vodio je italijanske klubove Juve Kazerta, Stefanel, Olimpija Milano i Virtus Bolonja, francuske ekipe Limož i Asvel, a posljednji klub u kojem je radio bio je turski Fenerbahče.

Kao selektor, pored Turske, vodio je selekcije SFR Jugoslavije i Italije sa kojom je osvojio EP u Francuskoj 1999. godine.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.