Postoje dokazi da fizička aktivnost sprečava pojavu specijalnog tipa dijabetesa koji se javlja u trudnoći
Vježbe ublažavaju stres i povećavaju izdržljivost neophodnu za uspješan porođaj

Vježbanje tokom trudnoće

Postoje dokazi da fizička aktivnost sprečava pojavu specijalnog tipa dijabetesa koji se javlja u trudnoći

Osim ako za to ne postoje medicinski razlozi, trudnice mogu i treba da se bave umjerenom fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta, po mogućnosti svakog dana

Osim ako za to ne postoje medicinski razlozi, trudnice mogu i treba da se bave umjerenom fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta, po mogućnosti svakog dana. Postoje dokazi da fizička aktivnost sprečava pojavu specijalnog tipa dijabetesa koji se javlja u trudnoći. Ženama kojima je već postavljena takva dijagnoza preporučuju se redovne vježbe uporedo sa promjenom načina ishrane. Osim toga, vježbe ublažavaju stres i povećavaju izdržljivost neophodnu za uspješan porođaj. Takođe treba posebno naglasiti da su fizičke vježbe korisne za savladavanje postporođajne depresije i radi lakšeg vraćanja na staru težinu.

Zeleno svjetlo

Ako se ginekolog složi, počnite da vježbate, ali intenzitetom koji vam neće izazivati bol, zadihanost ili pretjeran zamor. Zatim možete postepeno da povećavate napor. Ako osjećate nelagodnost, ako brzo gubite dah ili se lako umarate, usporite. Ako do trudnoće niste bili sportski tip, morate da počnete veoma lagano.

Opredijelite se za vježbe u kojima uživate. Probajte različite stvari. Najbolje su one vježbe koje ne zahtijevaju od vašeg tijela da "nosi" dodatni teret: plivanje, vožnja sobnog bicikla, šetnja i lagani aerobik.

Znaci za uzbunu

Prekinite fizičku aktivnost i obratite se ljekaru ako tokom vježbi osjetite neki od sledećih simptoma:

- Pojavu krvi ili tečnosti na donjem rublju

- Iznenadan ili oštar bol u stomaku ili vagini

- Kontrakcije koje se javljaju 30 minuta pošto ste prestali da vježbate

- Bol u grudima

- Zadihanost

- Jaku glavobolju koja ne prolazi

- Vrtoglavicu

- Zamućen pogled

Bezbjednost prije svega

Izbjegavajte vježbe koje vas izlažu riziku od pada ili povrede. Čak i blage povrede u predjelu stomaka mogu biti ozbiljne u trudnoći. Posle prva tri mjeseca trudnoće, izbjegavajte vježbe na leđima, jer težina bebe može da poremeti cirkulaciju krvi. Takođe izbjegavajte dugotrajno stajanje. Ako radite vježbe u zatvorenom prostoru, potrudite se da soba ima dobro provetravanje. Izbjegavajte da vježbate na velikoj nadmorskoj visini ili u toploj, vlažnoj sredini. Ni vi ni beba ne smijete da se pregrijete.

U poslednjem trimestru, izbjegavajte nagle pokrete kao što su skakanje ili trčanje, jer mogu dodatno da opterete karlični pojas.

Čije srce lupa

Obavezno kontrolišite puls i disanje. Po pravilu, puls ne bi trebalo da vam premaši 140 otkucaja u minutu. Otkucaji srca fetusa povezani su sa vašim. Ako vaše srce lupa kao ludo, to znači da lupa i bebino. Prva tri mjeseca su period prilagođavanja, kada vam je zapremina krvi nedovoljna da podmiri i vaše i bebine potrebe, a to može da dovede do zadihanosti i nesvestice. Tome treba prilagoditi i fizičku aktivnost.

Najzad, pijte dosta tečnosti, čak i ako niste žedni. Pazite da vam ishrana bude uravnotežena, sa dosta svježeg voća i povrća. Trudnoća povećava vašu potrebu za hranom za 300 kalorija dnevno, čak i ako se ne bavite sportom.

 

(Izvor:zenablic)